Как да усилите метаболизма си

Вижте кои са начините да постигнете желаната цел

Реклама

Метаболизмът е особено важен за тренировките и изгарянето на мазнините и е добре да намерите начини да подпомогнете доброто му функциониране. Вижте как да стане това.  

Зеленият чай

Зеленият чай съдържа много антиоксиданти- полифеноли. Скорошни изследвания показаха, че активната съставка в зеления чай - катехините, могат да усилят метаболизма.

Ако пиете такъв чай по пет пъти на ден, можете да увеличите изгарянето на калории в тялото с 90 калории на ден.

Не съкращавайте ОНЕЗИ калории

Това е една от най-фрустриращите истини в диетите - ако изгаряте твърде много калории, метаболизмът ви ще реши, че е настъпил глад и ще започне да консервира мазнини. Така че го давайте по-спокойно. 

Горенето след горенето

Упражненията са толкова полезни, че продължават да ви носят дивиденти, дори след като сте приключили тренировката.

Когато сте се упражнявали усърдно, на тялото му отнема доста време, за да се върне в нормалните нива на метаболизма си. Интересното е, че тогава тялото изгаря повече калории, отколкото по време на тренировката.

Другото любопитно е, че колкото повече сте във форма, толкова повече този ефект намалява

Започнете сутринта

Изяжте си закуската. Храненето със здравословна храна като овесена каша с бадеми и плодове ще събуди метаболизма ви. Все пак, за да работи машината, трябва да я захраните сутрин.

Органичната храна

Плодовете, зеленчуците и другите еко храни без пестициди поддържат метаболизма на ниво. Не-органичната храна блокира метаболизма чрез затрудняване функцията на щитовидната жлеза, която определя скоростта на метаболизма.

Протеини

Тялото усвоява протеина по-бавно, отколкото въглехидратите, така че се чувствате сити по-дълго време. Особено, ако ги ядете на закуска. А може да усили и метаболизма ви. В процес, наречен термогенезис, тялото използва около 10% от приетите калории за храносмилането.

Тъй като отнема повече време за изгаряне на протеини, отколкото въглехидрати и мазнини, тялото израходва повече енергия, за да абсорбира хранителните вещества във високопротеиновата диета.