Как спортуването влияе на гените

Редовните упражнения оказват влияние върху съхранението на мазнините в тялото

Реклама

Изследване на университета в Лунд, Швеция е достигнало до заключението, че упражненията оказват влияние на тялото за начина, по който тялото съхранява мазнините. Изследването, публикувано в PLoS One, сочи, че редовните упражнения променят действието на гените, които отговарят за акумулирането на мазнини и захар в тялото.

В експеримента на учените са участвали 23 здрави, но леко пълни мъже, които били накарани да правят упражнения три часа на седмица за 6 месеца като никой от тях не е тренирал редовно преди това. Любопитното е, че, въпреки че гените се формират от родителите ни, не всички гени в клетките са активни. Външни фактори като диета и упражнения могат да включат или изключат гените. Учените от изследването открили, че упражненията влияят на 7 хил. гени като ги включват или изключват. В случая с мастните клетки, упражненията изключват гените, които са свързани със съхраняването на мазнините или намаляват действието им.

Освен това, според изследването, упражненията променят гените, свързани с с 2 вида диабет и затлъстяване. Това обяснява защо спортуващите личности имат по-малък риск от развиване на тези болести.