10 МИНУТИ с... Елена Димитрова - Ангелова и Инспектор N-JOY

Реклама

Познавате този тандем от ефира на радио N-JOY и предаването "Смени жената" на bTV. Елена Димитрова-Ангелова е магистър-психолог, хипнотерапевт, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология. Прилага своя опит в полза на тези, които търсят рецепти за семейно щастие. Заедно с Генчо Генчев - Инспектор N-JOY, дават мъжката и женската гледна точка за взаимоотношенията между двойките в радиорубриката "Загубени в превода". Всеки вторник в 9 часа двамата коментират ключовите моменти, различните гледни точки и "тайните съставки" за щастие на двойките от "Смени жената" - предаване, което се излъчва всяка сряда от 21 часа no bTV. Вижте какво споделиха за взаимоотношенията между мъжете и жените пред сп. DIVA! в рубриката 10 МИНУТИ С...

Връзките са... и благословия, и изпитание. Те са начин да опознаваме себе си, да се развиваме, да се учим на приемане и толерантност към собствените ръбатости и тези на партньора. Те са едно огледало - каквото показваш, това се отразява. Връзките трябва да са нещо много проспи но ние винаги си ги правим сложни. Поставяме другите в някакви наши рамки и имаме определени очаквания от тях, а оттам първото разминаване вече е налице.
Капаните в тях са... неочаквани и с остри зъбци. Попадаме в тях, тласнати от ограниченото си разбиране, че това, в което ние вярваме, е единствено правилното, че само моделът, който носим, непременно е адекватен и други варианти не съществуват. После очакваме другият да се съгласи безропотно, отказвайки се от своя си модел и нагласи. Дори в този сезон на "Смени жената", който е фокусиран върху различните модели на семейно щастие, виждаме колко им е трудно на участниците да приемат и да интегрират елементи от чуждия модел. Има съпротива, привързаност към идеята, че моето си е мое и е по-добро. Капаните на една връзка аз виждам в рутината, която може да има много измерения. Рутината като приемането на другия за даденост, като ревността в по-тежките й проявления, като задушаването и това, че забравяме да печелим и да съблазняваме другия, рутината в лутането из битовизмите.
Най-честите причини за раздяла... се коренят в егото и в борбата за надмощие с другия. Проблем е и недоброто познаване на себе си и на личните нужди, когато избираме партньор. Има я и склонността да се жертваме в името на това да имаме отношения и в един прекрасен миг да се взривим с идеята, че не можем повече. Често носим идеализираната представа за изгубената половинка, която намираш и обвързваш със себе си в неразривно цяло, живеем с розови идеи като сценарий на холивудски филми и приемаме реалността като лична обида.
Мъжете са, а жените са... Мъжете са хора и жените също, но приликите са дотук. Затова е и привличането между тях. Особено силно е то, когато сме изтласкали качествата, характерни за другия пол, не желаем да ги носим и да ги проявяваме. Тогава ни е още по-нужно да намерим негов представител, с когото да се свържем и да се уравновесим. Мъжете са "Раз два, три", а жените са "Раз, два, три, четири, пет и още сто". Но най-вече жените са многопластови и прекрасни.
В партньорството най-ценното... е любовта, доверието, страстта, споделеността, уважението към другия и готовността да му дадеш свобода да бъде и да се изразява, да получиш същото от него... И в крайна сметка най-ценното, както виждаме и от "Смени жената", е да сме на една вълна с избрания и това, което се случва между нас, да е ок. Да се допълвате и да сте в хармония един с друг и със самия себе си, за да не се изгубите в "превода". Трябва да е лесно, а не да е непрекъсната борба с вятърни мелници - твоите или на другия.

Целия материал четете в сп. DIVA!

ПОСЛЕДНИ

Реклама