Алекс Кръстева: В мен живеят шест жени

Очарователната водеща на „Тази събота и неделя“ в откровено интервю за „Жената днес“

Реклама

„Познаваме я от репортажите ѝ по bTV Новините. Разчувствала ни е с историите, които разказва от екрана, а сега тя вече е в ново амплоа. Алекс е новата водеща на „Тази събота  и  неделя“ и вече е част от звездното трио на сутрешния уикенд блок по bTV заедно с Жени Марчева и Диана Любенова. С неспокойно къдрава коса, подобно на холивудската звезда Валерия Голино, и с осанка на ранната Джулия Робъртс тя вече изпълва екрана с чара си. За нея колегите й казват просто, че е „много добър, позитивен човек“. А какво друго му трябва на човек през уикенда освен позитивизъм.“

С тези думи екипът на сп. „Жената днес“ описва талантливия журналист на bTV Алекс Кръстева. Ето какво сподели тя специално за читателите на списанието:

Тази събота и неделя, че и следващите съботи и недели, ти си новото лице на bTV. Макар да не си непозната, хората се питат: Кое е това момиче? Ако можеш да разкажеш за себе си в една минута, как би се описала, започвайки с „Родена съм…“?

Родена съм в Стара Загора. Майка ми и баща ми се разделиха, когато бях много малка, а когато навърших седем, се преместихме в София – целият ми съзнателен живот е преминал в София. Завърших средното си образованиe в едно нормално училище в квартал „Надежда“, с разширено изучаване на литература и английски език. Благодарение на учителката си по литература реших да кандидатствам с този предмет и завърших журналистика в УНСС. Но и без литературата, бях абсолютно сигурна, че искам да следвам журналистика. Събудих се един ден и казах: „Искам да бъда журналист! Точка.“

Не те ли беше страх от камерата?

Не! Дори се чувствам много по-уверена пред камера, отколкото пред хора. Ако трябва да говоря пред много хора, се стъписвам. А пред камера съм спокойна.

Снимка: Дилян Марков, сп. „Жената днес”

Мислех накрая да завършим с темата за силните жени, понеже е и тема на броя, но така започна разговорът ни. Какво е да си дете на разведени родители?

Това за мен никога не е било драма, трагедия, нещо тъжно или някакъв проблем. Аз имам прекрасни родители, които са в чудесни взаимоотношения. Била съм доста малка, може би на две години, когато са се разделили. Живяла съм с майка ми, но всяка ваканция прекарвах в Плевен при баща ми – там са най-веселите ми детски спомени.

Баща ти е един от известните актьори в Плевен. Весели хора ли са актьорите?

Много весели хора. Особено по-възрастното поколение са непринудено забавни и смешни и затова летата ми бяха незабравими.

В момента ти си в едно прекрасно и позитивно предаване, с прекрасни колежки.

Така е. С Жени, Диана и целият екип на „Тази събота и неделя“ вярваме, че уикендът има друго лице, когато започва с добро настроение, в приятна компания и с интересни гости.

В новините обаче не е така, ако изключим колегите ти там, които също са прекрасни.

Така е. Екипът ни в нюзрума е прекрасен. И като всички хора, и ние обичаме добри новини, но често се сблъскваме с много тъжни и трудни неща – те са част от живота. Случвало ми се е така да ми трепери ръката, че за да не се вижда на екран, да притискам микрофона към тялото си. Но това беше преди много години. Доброто и лошото вървят ръка за ръка и съвсем скоро новото студио на bTV, което ще разполага с най-съвременните технологии, ще позволи на всички нас в нюзрума да разказваме историите от живота – във всичките им нюанси, по още по-достъпен и близък до зрителите начин.

Снимка: Дилян Марков, сп. „Жената днес”

Поправи ме, ако бъркам, но си спомням преди години един експеримент, който правехте с Деси Ризова, за да разобличите едни гадове. В това разследване двете се бяхте нагласили като леки девойки.

Да, странно е, че си спомняш, защото това беше преди осем години. Това беше в „Хрътките“ по bTV Action – първото предаване в телевизията, в което работех.

Как се почувства в тази роля?

Беше ми много трудно. Никога не съм била разследващ журналист. Изисква се много смелост и затова се възхищавам на Росен Цветков, Петър Нанев, Мария Цънцарова, Стоян Георгиев и всички останали колеги, които правят разследвания. Нужни са изключителен кураж и вяра в смисъла на това, което правиш, иначе няма да се справиш. Всичко това, обаче, често остава скрито за зрителите. Затова в bTV направихме специална онлайн поредица „Новините отвътре“, в която разкриваме детайли от работата зад кадър, показваме как точно стигаме до истината, какви екипни усилия са нужни, за да съберем различните гледни точки в едноминутен репортаж - и така се надяваме да помогнем на хората да се ориентират по-добре в морето от новини – реални и фалшиви.

Снимка: Дилян Марков, сп. „Жената днес”

Ще ти липсва ли репортерския живот, в който не знаеш кога и къде ще те пратят. Не знаеш къде ще осъмнеш и какво ще видиш?

Да бъдеш репортер е занаят, на който или се отдаваш или не се получава. Осъзнаваш, че трябва да оставиш личния си живот на втори план, защото наистина не знаеш  къде ще те пратят и какво ще се случи. Няма среден вариант. Такава ти е работата и ти имаш шанса да я работиш в bTV и трябва да го правиш по най-добрия начин. Но аз не съм се отказала от репортерството. И като водеща в „Тази събота и неделя“ ще продължавам да го правя. Аз съм разказвач, обичам да разказвам човешките истории и затова ще продължавам да правя репортажи.

Какво мисли Алекс Кръстева за проблемите с домашното насилие и мъжката агресия? Как самата тя е избрала мъжа до себе си? Има ли учител в журналистиката и какво я прави щастлива? Отговорите на тези и много други въпроси четете в новия брой на сп. „Жената днес“.