„Аз съм Бурнеша“ с втора международна награда

Филмът на Радиана Божикова и Добромир Иванов бе отличен отново като „Най-добър документален филм“

Реклама

Документалният филм „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания“ на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов получи наградата “Най-добър документален филм“ на международния кино фестивал „Изкуство без граници“ в Прищина, Косово. Българските журналисти представиха лично специалната фестивална версия на филма пред пълна зала и участваха в разпалена дискусия за филма с аудиторията. Те бяха отличени от министъра на културата, младежта и спорта на Косово.

Това е втора международна награда за този филм, след като преди две седмици той бе определен за “Най-добър късометражен документален филм“ от “What if? Women in Film Festival”/ “Какво, ако? Жените в киното”. Кино фестивалът се провежда ежегодно в Цюрих, Швейцария и е направен за филми, създадени от жени за жени.

Документалният филм „Аз съм Бурнеша“ получи специална награда за телевизионна документалистика от българския фестивал за операторско майсторство "Златно око", както и наградата за чиста журналистика "Web Report" на DIR.BG. През септември беше включен и в официалната селекция на фестивала на продуцентското студио Pinewood във Великобритания.

В прокълнатите планини на север в Албания живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа. За съдбата на жените бурнеша, избрали да изживеят живота си като мъже, журналистите разказаха през април 2022 г. в  bTV Репортерите.

Целият филм може да гледате  тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама