Бригадир Караджов - философия на занаята

Интервю на Мария Тонева с майстора от “Бригада Нов дом“ в сп. „Жената днес“

Особено е чувството да срещнеш суетен Баш-майстор. Но когато едното не пречи на другото, композицията е съвсем по мярка. Та, Владимир Караджов, който руши, кърти, съгражда наново и превръща домовете на хората в уютни кътчета за живеене, е точно такъв герой. Социалният проект на bTV „Бригада Нов дом" му даде широко поле за действие, на което Влади и неговите мъжки момчета доказаха, че качественият ремонт може да се сбъдне за 5 дни (вместо за 5 месеца, 5 години или никога). Той самият живее извън София - има си къща, гледка, двор, лошо овчарско куче - каракачанката Караман. Съседската му компания е съвсем отбрана - неговият брат, фотографът Светослав Караджов, и приятелят им - философ. Общият двор често е място на задушевни разговори, а за какво си говорят Баш-майстор, фотограф и философ?

„Ами за обичайните неща - споделя Влади - трудности, проблеми, деца, какво ще правим по двора. Така е най-цветно. В двора има 8 деца, които непрекъснато играят. Това е различно от всичко, което българинът възприема, - че не може да живее заедно с някого, защото ще се скара с него, затова по-добре да го избягва. В случая е обратното, аз съм пожелал да е така - вече 10 години има мир и съжителство, но по немски образец, не по български - има ред".

Редът, дисциплината, гоненето на целите, постигането на резултати и най-вече - увенчаването с успех, са най-ценните инструменти в ръцете на бригадир Караджов. На 36 години, с Лъвска настройка, обича да бъде харесван. Признава си честно.
За занаята като философия, за бащиния пример, родителството и успеха. Думата има Владимир Караджов. А, и нещо за жените.

Важно ли е един мъж да има занаят, да може да прави нещо с ръцете си?
Не. Знаеш ли, за мен е важно един мъж да бъде пример с нещото, което прави. Дали ще е занаят, дали ще е друго, свързано с интелектуални или физически възможности, това няма никакво значение. Аз например съм много добър изпълнител. Това е въпрос на дисциплина - да видиш в какво си най-силен. Аз съм най-силен в това да организирам група от хора, за да свършим добра работа - независимо каква е тя. Сега се занимавам със строителство, преди пък съм се занимавал с други неща. Много ми харесва да има ред, който да се спазва. Или по-точно - да адаптираш един скучен немски ред в една живописна българска атмосфера. Аз това правя.


Успяваш ли?
Да, аз не спирам колорита на хората, с които работя, не ги ограничавам - напротив. Давам им пълна свобода да покажат на какво са способни не само като умения, но и като общуване, мнения. Но когато стане въпрос как да се изпълни нещо, се спазва всяко едно правило, създадено от професионалистите. Строителството не е шега, не е картина, която да нарисуваш. Не че подценявам рисуването, но картината можеш да нарисуваш по милион начини, докато къща можеш да изградиш по няколко, които са описани, и ти трябва да ги спазиш.

 

Колко време се иска, за да станеш Баш-майстор?
Пътят не е свършил, продължава. Десет години работя вече. Имам икономическо образование, с човешки ресурси съм се занимавал. Но баща ми, Филип Караджов, беше голям строител и оттам всичко се случи естествено. Докато беше жив, той смяташе, че аз не трябва да се занимавам с това, че не съм достатъчно умен за него. Той беше инженер, доктор, създал е много неща. За него инженерството беше свързано с много знания, умения и акъл. Докато аз съм по-първичен, по-емоционален, това да съм много умен никога не е било цел за мен. За мен е важно да съм харесван, аз съм зодия Лъв. Каквото и да правя, то да се харесва, да радва хората - това е важното за мен. Дали успявам? Ами ето - с проекта, който правим, "Бригада Нов дом", доказваме тъкмо това. В момента се излъчва 4-ти сезон, надявам се да снимаме и 5-и. 

 

Цялото интервю търсете в новия брой на „Жената днес“.