bTV Репортерите по следите на близо 30 тона изхвърлени токсични вещества

Съботното предаване разследва контрола върху работата с опасни химикали и тяхното съхранение

Реклама

От 19.30 часа на 2 март bTV Репортерите в лицето на Таня Илиева и операторите Борислав Мавров и Александр Осиченко ще повдигнат въпроса за контрола върху работата с опасни вещества и тяхното съхранение у нас.

В средата на февруари близо 30 тона токсични вещества бяха изхвърлени в дере край гара Яна. Според етикетите изхвърлените отпадъци са изключително опасни. Един от тях е натриев етил ксантогенат - лесно запалимо, токсично за водните организми вещество с дълготрайни последствия. Изхвърлен е и шествалентен хромен триоксид - доказан канцероген, с възможен генетичен ефект, а съставът на тонове други отпадъци все още остава неизяснен.

Откритите вещества се използват в химическата промишленост и металургията. Те са силно токсични при директен контакт и изключително лесно разтворими във вода.

Според експертите, екологичната катастрофа в района е избегната благодарение на мястото, на което са изхвърлени веществата, както и на факта,  че не е валял дъжд непосредствено след като химикалите се озовават в дерето. На място не са констатирани сериозни разливи, а изхвърлените токсични отпадъци вече са разчистени.

Една от основните версии на разследването е, че до безотговорното изхвърляне на варелите с опасни вещества се е стигнало след спор за неплатени наеми на склада, в който се съхраняват.

Възможно ли е това да е достатъчен мотив за подобно действие и какъв е контролът върху работата с химикали и тяхното съхранение? Отговорите на тези и други въпроси на зрителите обещава филмът „Тоскично” - тази събота, веднага след bTV Новините в 19.00 ч.