bTV Репортерите за неразказаните истории на участниците във Възродителния процес

Рада Домусчиева показва двете основни гледни точки към едно от най-спорните събития в българската история този уикенд

Реклама

Тази събота и неделя екипът на bTV Репортерите ще покаже в две части двете основни гледни точки към така наречения „Възродителен процес”. В „Две версии” зрителите на bTV ще видят за първи път мнения, позиции и неразказвани досега истории от едно от най–спорните събития в миналото на страната ни.

През 2019 година се навършват 30 години от изселването на 362 хиляди български турци. Тази годишнина е по-специална и важна, защото означава, че абсолютната давност на делото за Възродителния процес е изтекла и потърпевшите няма да могат да получат възмездие. Делото в момента е спряно от прокуратурата и най вероятно никога няма да бъде прекратено.

Това провокира вълна от недоволство сред настояващите за справедливост пострадали граждани – турци, които днес живеят в южната ни съседка, но в миналото са лежали в затвора в Белене, затова че са организирали протести срещу властта – без да са осъдени. Близо 200 са оцелелите, които се организират да съдят държавата ни в Страсбург, защото ги е лишила от достъп до правосъдие.

Репортерът на bTV Радoслава Домусчиева и операторът Огнян Кръстев откриха четирима от бившите затворници, там където живеят сега - в Турция, за да разкажат техните истории. Посетиха и родните им села в България, за да срещнат зрителите със свидетелите на събитията, които те са организирали.

В 19.30 ч. в неделната вечер втората част на предаването ще покаже другата гледна точка, която до момента не е разказвана – версията на българските дипломати, разузнавачи и военни, които са участвали в събитията.

Какво е мотивирало решението за преименуване на 820 хиляди турци? Каква е била политиката на Турция през 80-те години и през всички години след Освобождението през 1878? Каква - ролята на Ататюрк, как работи турското разузнаване и колко са съдебните дела срещу негови шпиони? И още - какви са провокациите и колко - терористичните актове, извършени от протурски националистически организации? Всичко това зрителите на bTV ще научат от отговорите на най-ценните събеседници – самите участници в събитията, сред които и човекът, спасил живота на две деца, отвлечени от терористи през 1987 година.