bTV Репортерите за „невидимите“ герои сред нас

Тази събота Борислав Лазаров разказва за хората, които носят отговорност за световното опазване на защитените червеногуши гъски

Реклама

Тази събота, в bTV Репортерите, Борислав Лазаров разказва за усилията, опасностите и успехите на хора, които не попадат често в светлините на прожекторите, но носят отговорност в глобален мащаб. Те изучават и съхраняват червеногушите гъски, които зимуват в България.

Този застрашен от изчезване вид птици всяка зима изминава по два пъти разстоянието от родината си – Западен Сибир, до североизточното крайбрежие на България. В близост до нос Калиакра, Шабленското и Дуранкулашкото езеро той намира места за храна и нощувка.

Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците работят заедно с британските си колеги по изследването на мигриращите червеногуши гъски. Почти цялата им световна популация зимува на българска и част от румънската територия. Ако не успеем да съхраним застрашения вид, страната ни ще понесе огромни морални и материални щети, основани и на европейското законодателство.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

А опасностите пред миграцията на червеногушите гъски са много – от бракониерския лов до въздействието на ветрогенераторите в района на Калиакра. С всичко това се опитват да се справят героите във филма „СТАТУТ – застрашен вид”.

Как следите на червеногушите гъски водят към Деветашката пещера и Древен Египет, защо спасяването им е световна инициатива, в която България има ключова роля, и кой стреля по колата на Българското дружество за защита на птиците – зрителите могат да научат на 23 март, от 19.30 ч. в bTV Репортерите.

Филмът на Борислав Лазаров „СТАТУТ – застрашен вид” е първият от три издания на bTV Репортерите под името „Героите сред нас“. Тези непознати за широката публика герои на поредицата са се посветили на това хората да бъдат по-защитени, по-спокойни, да живеят по-подредено в една по-красива и чиста държава и европейска общност. „Невидими“ герои, които всеки ден опазват нас, семействата, границите, домовете и природата ни, заедно с техни партньори от различни европейски организации, служби и институции.

Филмите, които разказват за „Героите сред нас“, са реализирани в партньорство по проект „Европейски съюз - по-защитени заедно“, който протича на територията на всички държави от съюза. Следващите две издания са с автор Росен Цветков и ще бъдат излъчени на 30 и 31 март, от 19.30 ч. по bTV.