bTV Репортерите за сбъднатите мечти на един българин от Казанлък до Космоса

Борислав Лазаров разказва историята на световно признатия български учен инж. д-р Петко Динев

Реклама

Тази събота bTV Репортерите ще срещнат зрителите с един от най-успешните български учени в световен мащаб.

Инж. д-р Петко Динев живее и работи от 1991 г. в САЩ. Бил е част от космическия научен екип на НАСА, участва и в разработването на първата HD камера, работеща с 60 кадъра в секунда. Той основава компания за индустриални камери, които се използват навсякъде по света в повече от 10 индустрии - медицина, аеронавтика и космически изследвания, отбрана, транспорт.

Визуалните ефекти в последните два сезона от "Игра на тронове" са заснети с камери, разработени от инж. д-р Динев, а Стивън Спилбърг е сред проявилите интерес към разработките на талантливия българин.

Във филма „От Казанлък до Космоса“ репортерът на bTV Борислав Лазаров и операторите Константин Димитров и Павел Баев ще разкажат за пътя на инж. д-р Динев от родния му град Казанлък до сбъднатите му космически мечти. Камера на българския учен беше монтирана върху корпуса на израелския апарат "Берешит", който трябваше да кацне върху Луната на 11 април. Въпреки че израелската лунна мисия не беше успешна, камерата на инж. д-р Динев изпращеше снимки до последния момент.

Какви са очакванията на българина за следващата му космическа цел - Марс в сътрудничество с НАСА? Отговорът на този и още много въпроси – на 13 април, от 19.30 часа, в bTV Репортерите.