.

Денислав Борисов: Коледа не е елхата, а всички ние около нея

Интервю с Денислав Борисов за сайта Webcafe

Интервю с Денислав Борисов за сайта Webcafe

- Тази година Коледата е специална за теб, защото...?
- Защото е Коледа! Това е най-специалният празник за мен от дете, защото събира семейството и ни прави по-добри и щедри. Всички искат да подарят подарък за Коледа, хората са усмихнати и ведри, не мислят толкова за проблемите си, а просто се наслаждават на компанията на най-близките си. Коледното време е сякаш проекция на света, какъвто ми се иска да бъде – пълен с оптимизъм и добри намерения.

- Какви би искал да са коледните новини по телевизията?
- Такива, че да носят усмивка. Иска ми се като водещ да мога да прочета от ефира на bTV Новините най-тържествено за голям български успех, за важен напредък в медицината или за някакво коледно чудо.

- Кой е подаръкът, който очакваш да намериш под елхата?
- Нищо материално. Чорапи от майка ми (смее се). От години ми подарява по един чифт за празника. Да си получа тазгодишните чорапи ще означава, че съм успял да бъда със семейството си за празника, а това е най-важното.

- Твоите празници са с аромат на...?
- Шоколад. Печени домашни фъстъци и портокали.

- Коя е най-голямата коледна лудост, която си правил?
- О, аз бях много послушно дете, не си ли личи? Освен това на Коледа бях още по-ведър и добър, защото винаги съм обожавал празника. Но като възрастен не всичките ми Коледи са били перфектни – съвсем наскоро нямаше как да бъда със семейството си и приех поканата да отида на гости на приятелско семейство. Хванах метрото, защото трябваше да стигна до другия край на София. А мотрисата закъсня около час... И прекарах голяма част от празника в метрото, но... после наваксах на вкусната трапеза.

- Ако се събудиш като Дядо Коледа, на кого първо ще подариш подарък и какъв?
- На непознат човек в нужда. Защото ще се зарадва искрено на подаръка си без значение от материалната му стойност.


- Откъде си тръгнал?
- Неведнъж съм казвал, че журналистиката беше моя мечта от дете или по-скоро цел, която следвах през годините. Като се замисля, сякаш това, което ми се е случвало, винаги е било точно спрямо моя план – да вляза да уча „Журналистика”, да започна работа в телевизия, да се развивам като репортер и водещ. Планът не свършва дотук, така че предстои да видим ще продължи ли животът ми да се движи по него или ще има изненади, надявам се приятни.

- Какви трудности срещна по пътя си към телевизията?
- Те са били свързани най-вече с преодоляването на мен самия – първоначалното ми притеснение да говоря пред хора, да бъда пред камера. Да задавам въпроси и да не спирам, докато не получа убедителен отговор. Смятам, че хората трябва да се развиват и самоусъвършенстват през целия си живот.

- Кой е първият ти голям репортаж от командировка и какви картини си запазил в съзнанието си от него?
- Имаше период от 2-3 години, в който се бях превърнал в нещо като репортер „Бедствия и аварии”. Отразявал съм едни от най-тежките и критични ситуации у нас след 2010-а година – наводненията в Бисер, тези в Мизия и Аспарухово. Когато виждам какво може да направи природата, си давам сметка колко малки сме хората и колко погрешно вярваме, че контролираме всичко в живота ни.

- С какво ще запомниш 2016 година в професионален план?
- С много дълги седмици на ранно ставане в 4 часа сутринта... Шегувам се – направих няколко чудесни предавания “bTV Репортерите”, а от скоро вече съм водещ освен на сутрешни новини и на “bTV Новините” в 12 часа.

- Чувстваш ли се успял по някакъв начин?
- Чувствам се като човек, изпълнил краткосрочните си цели и вървящ правилно към дългосрочните. Но усещането за това да бъдеш успял трябва да бъде комплексно – когато и в професионален, и в личен план има с какво да се гордееш и да мислиш за него с усмивка, преди да заспиш.

- Как се усеща Коледа в нюзрума?
- В момента светът е разкъсван от тежки конфликти и атентати. Живеем в неспокойно време и колкото и сдържани да се опитваме да бъдем като журналисти, това неминуемо се отразява на всички нас. Но с малки усилия се стремим да създаваме коледен дух – и тази година по традиция ще си разменяме подаръци в нюзрума и ще си направим празнична трапеза.

- Какво очакваш от 2017 година?
- Не очаквам, надявам се – да бъде по-спокойна и по-разумна. Иска ми се светът да тръгне към посока на обединение, а не разделение. И въпреки, че звучи като клише – да има повече добри новини.

Цялото интервю с Денислав Борисов можете да прочетете на webcafe.bg.