.

„Европейци сме ний… ама все недотам” в bTV Репортерите тази неделя

Кристина Газиева разказва за различната България през погледа на успеха зад граница

На прага на изборите за Европейски парламент, тази неделя в bTV Репортерите Кристина Газиева и операторът Александр Осиченко ще потопят зрителите на bTV в атмосферата на Франция и ще ги срещнат с успели българи в Париж и тяхното виждане за родината през призмата на успеха зад граница.

Въпреки че от 12 години България е член на Европейския съюз, хиляди българи избират да търсят по-добро бъдеще на Запад. Само във Франция българските емигранти са над 30 000. Защо не се връщат? Кои са дупките в българската система, които ги спират да изберат родината? И виждат ли в лицето на България един равноправен член на Съюза?

В неделната вечер екипът на bTV разказва историята на проф. Минко Балкански – световноизвестен физик, който от над двайсет години помага на талантливи българи да успяват в науката. Защо той е обиден на държавата и защо вярва, че тя трябва да се управлява по друг начин? Зрителите ще получат отговорите на тези въпроси лично от него.

Криси

Кристина Газиева и Александр Осиченко обещават среща и с известния лекар проф. Боян Христофоров и съпругата му графиня Ан дьо Колбер-Христофоров. В дома им живее 79-ия поред студент, който е българин.  Разговорът с тях дава отговори на въпросите защо все още има теч на кадри от България и кой е най-големият комплекс на българина.

Срещите продължават с успели български учени и художници, които също живеят във Франция и не обръщат поглед назад. Различна ли е България през очите на успелите ни зад граница сънародници и докъде се простира надеждата им за по-сигурна и по-силна Европа след изборите – отговорите във филма „Европейци сме ний… ама все недотам“, от 19.30 ч., на 7 април, в ефира на bTV.

„Европейци сме ний… ама все недотам” е част от журналистическата поредица на bTV Новините „Промяната Европа“, посветена на предстоящия евровот и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV всеобхватна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg.