Флорина Иванова – да преливаш от енергия

Водещата и репортер на спортните новини по bTV в разговор с Cultinterview.com за спорта, журналистиката и „Да изчистим България заедно“

Реклама

Флорина Иванова е завършила Американския университет в България и още  от тогава проявява интерес към спортната журналистика. Има над 5 години опит в отразяването на различни ресори – политика, съдебна система, информационни технологии и иновации. Присъединява се към спортната редакция на bTV Media Group през юни 2018 като репортер и водещ на спортните новини. Трупа опит в областта на спорта много преди да се реализира като журналист в този ресор. Интересува се от художествена гимнастика, футбол и баскетбол. А страстта й са екстремните спортове. Ето какво споделя чаровното лице на bTV Спорт специално за читателите на Cultinterview.com.

Мечтала си за художествена гимнастика и проведе сериозна тренировка в залата с момичетата неотдавна. Щеше ли да имаш сили за това, ако навремето беше продължила сериозно с този спорт?

Една от причините да се откажа от гимнастиката е, че си дадох сметка, че световен шампион не мога да стана. Много е трудно. В една възраст можех реалистично да погледна на качествата и уменията си. Направих си преценка докога има смисъл да продължавам така. В никакъв случай не си загубих времето, защото това е заниманието, което ми е дало най-много в този живот – като дисциплина, отговорност, работа в екип. Тези клишета ги прилагам наистина и в живота. Оттам нататък трябва да се развиваш като личност. Избрах да уча по-сериозно. Спортът не ми даваше тази възможност – по едно време дори бях на индивидуално обучение в гимназията. Реших да се откажа от гимнастиката и да поема по друг път. Сега съм близо до момичетата, тъй като съм тренирала с някои от тях, приятелки сме, а и обожавам самия спорт. През януари се срещнахме, за да разкажем за мисията на златните момичета в bTV Репортерите, потренирахме заедно и ми беше адски трудно. Тялото атрофира, мускулите възприемат натоварването по различен начин. Вече съм и на възраст ( ). За спорта вече съм пенсионер. Но това беше начин да повдигнем поне малко завесата, която крие целия труд, невероятните лишения и тежките тренировки, благодарение на които гимнастиката ни продължава да бъде на толкова високо ниво.

Нужно ли е да има конкуренция в телевизията, за да се развиваш?

Задължително, но не толкова в отдела, колкото спрямо другите медии. Трябва да се търси, да се рови, да се надпреварваме кой ще направи по-интересен репортаж… На мен това много ми тежи, защото конкуренцията в България става все по-малка, най-вече заради външни фактори, които умишлено я убиват. Въпреки че колегите ми са страхотни и изключителни професионалисти, а да се състезаваш сам със себе си е много важно, няма ли външна конкуренция качеството неминуемо пада.

Едно от лицата на кампанията „Да изчистим България заедно“ си. Научихме ли се да чистим около себе си?

А, ей това е големият въпрос. Тези навици започват от най-ранна детска възраст. Т.е. ако не си научен в семейството, че трябва да пазиш приличие около себе си, че е важно какво оставяш след себе си, няма как да станат нещата. Всичко тръгва от индивида. Естествено, че на политическо ниво могат да се вземат решения да спрем употребата на пластмаса, да няма сламки в заведенията. Ако ти самият обаче нямаш волята да промениш нещо, няма как да накараш тези отгоре да променят каквото и да е. До ден днешен виждам как хората си хвърлят фасовете от колите, дъвките по улиците, пластмасовите чашки – около заведенията. Усилието е минимално. Това е най-елементарното нещо, което може да се свърши. Често кошчето е на 10 метра от теб. А в България има толкова много кошчета…Всъщност колкото повече са кошчетата, толкова по-мръсна е държавата. Ако отидеш в Австрия, там няма. Хората са осъзнати. А тук имаме да извървим дълъг път. Кампанията „Да изчистим България заедно“ е пример за това, че има хора, които имат воля. А те всяка година стават все повече. Миналата година беше поставен рекорд и като цяло хората имат все по-голямо желание да променят средата около себе си. Но за да се случи това, трябва да променим мисленето си. Чрез социалните мрежи информацията достига в почти всеки дом. Всеки вижда, че се случва нещо хубаво. А кой бяга от хубавото? Никой. Някой трябва да му даде добър пример. Затова bTV го прави.

А кога ще се изчистим отвътре?

Е, това е най-сложната чистота. Позитивен човек съм и вярвам, че хората се раждат изконно добри, а след това обстоятелствата и средата ги променят. Това е моята философия. Но забелязвам, че на хората им е много трудно да останат чисти, защото това, което виждат отстрани, не е чисто. Трябва да осъзнаем, че всичко започва от индивида.

Повече за голямото чистене на 14 септемрви, за мечтите и стремежа към съвършенство, може да прочетете в цялото интервю с Флорина Иванова на сайта Cultinterview.com.

ПОСЛЕДНИ

Реклама