Габриела Наплатанова стана доктор на военните науки

Военният репортер на bTV Новините говори откровено за преодоляването на нетипични за една жена предизвикателства в интервю за „24 часа“

Реклама

Дългогодишният репортер на bTV - Габриела Наплатанова, споделя пред вестник „24 часа“ за пътя на една жена от военен кореспондент до доктор на военните науки.

Габриела е едва 19-годишна, когато е изпратена от bTV като военен кореспондент, за да отразява събитията по време на въздушните удари по Косово и Сърбия. Нищо чудно тя самата да е била по-стресирана от камерата, отколкото от военната тема. По онова време телевизията е нещо, в което тя прохожда, докато вкъщи от дете е наясно какво и как мислят военните, защото баща ѝ е полковник.

Истината по-скоро е, че нито тя, нито телевизията са смутени от крехката ѝ възраст, просто искат да информират зрителите си. С тази амбиция тръгва в професията и Габриела Наплатанова, за да се превърне в един от най-добрите военни репортери у нас.

20 години по-късно, тя прави още един нетипичен избор, базиран и на сантиментални подбуди. Следващата стъпка в нейната кариера се оказва успешно защитената докторантура от Военна академия „Г. С. Раковски“ на тема „Управление на медийните ефекти и медийни операции при въоръжен конфликт“ по специалността „Военнополитически проблеми на сигурността“. Баща ѝ, о.з. полк. доц. д-р Димитър Наплатанов, е бил преподавател в академията дълги години и той ѝ дава идеята да систематизира всички натрупани познания от телевизията. Силна подкрепа среща и в лицето на нейния съпруг - полк. Николай Русев.

Целият процес ѝ отнема близо 2 години. Нейната цел е научният труд да бъде полезен при отразяването на въоръжени конфликти и да служи както на журналисти, така и на военнослужещи. Затова изследва и двете професионални общности, за да намери допирните точки между тях.

Въпреки докторската си титла, Габриела продължава да е отдадена на журналистиката. Тя е човекът, който координира стажантите в bTV. Споделя, че вероятно ще продължи да преподава и в Софийския университет, където през последната година е спряла лекциите, за да се фокусира върху дисертацията си. Там преподават и други нейни колеги, сред които Кристина Баксанова и Десислава Ризова.

Как Габриела Наплатанова успява да намери баланса между работата като военен репортер, грижовна съпруга и майка на две деца? Цялото интервю с нея можете да прочетете на 24chasa.bg.

ПОСЛЕДНИ

Реклама