.

Габриела Наплатанова за журналистиката като кауза, военните конфликти и любимите хора

„Налагало й се е да носи на гръб теглото си като оборудване и балистична защита – дни наред, да живее на палатка в продължение на седмици в Ирак, да лети на изтребител и да плава на свръхсекретен кораб от ракетния щит на Европа. Това са малка част от предизвикателствата, които повече от 19 години Габриела посреща с ентусиазъм в името на зрителя” – пишат от в-к „Труд”.

Габриела Наплатанова е в bTV от самото начало на телевизията. През пролетта на 2000 г. е на специализация в 13WMAZ тв в щата Джорджия, САЩ. “Там бях на обучение до приключването на дипломната си работата за новините в американските регионални телевизии”, разказва журналистката. Прясно заредена с идеи и оптимизъм, тя се прибира в България и научава, че има нов проект за телевизия. Явява се на конкурс и е одобрена.

Прекрачила прага на bTV, тя не спира да търси истории – кауза. Голяма част от енергията си посвещава на отразяването на въоръжени конфликти от горещи точки – Македония, Косово, Ирак и Афганистан. Сблъсква се с последиците от терора и на летищата в Сарафово и Истанбул. По време на командировките си обаче винаги се съобразява с нравите на съответната държава. “Обратното би било неуважение и би компрометирало работата ми – убедена е тя. – Това е част от механизма за изграждане на доверие между журналистите и местните хора. Другото може да се изтълкува като обида, арогантност или дори високомерие. А това винаги се заплаща на висока цена.”

Габриела не е от хората, които се плашат лесно: “Опасностите са различни по характер в различните горещи точки. В Ирак бяхме по време на най-голямата офанзива по прочистване на Багдад с оператора Иван Филчев през пролетта на 2007. Тогава имаше опасност да ни свалят хеликоптера с РПГ, затова се придвижвахме само нощем, имаше бум на отвличанията. В Афганистан преживяхме ракетна атака за добре дошли в Кандахар. Там също има много рискове, но важното е да не се поддаваш на паника, за да можеш да си свършиш работата професионално. Както казват, който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Самото пребиваване на такова място е риск и никога не може с точност да се прогнозира какво ще се случи на терен.”

След като се е нагледала на какво ли не, Наплатанова споделя мислите си за военните конфликти, които е отразявала. “Войната може да бъде продължение на политиката с радикални средства, когато другите механизми са изчерпани. Но за мен Ирак и Афганистан са държави, чиито проблеми имат различен генезис, но които имат нужда от стабилизиране, защото ще продължат да генерират проблеми и за останалите страни в Европа и по света. Свидетели сме на износа на джихадисти от “Ислямска държава”. Тя се роди от “Ал Кайда” в Ирак, най-бруталната терористична организация на еднокракия Абу Мусаб Ал Заркауи, именно защото дълго време решението на проблемите в Сирия беше отлагано и тя започна да генерира нестабилност към Ирак. Като цяло обаче всички проблеми на Близкия изток са свързани с резултатите от Първата световна война. Трябва повече да се чете за генезиса на тези проблеми, защото в тях религията е използвана като инструмент за постигане на политически цели”, споделя Габриела.

Как се справят тя и съпругът й, когато не ги пускат да си тръгнат от летище Багдад, ако не платят подкуп, успява ли да компенсира времето, което прекарва далеч от децата си, и страхува ли се от нещо? Вижте цялото интервю с Габриела Наплатанова тук