Гена Трайкова от bTV: Даваме думата на експертите, от които зависи животът ни

Главният редактор на bTV Новините в интервю за momichetatotgrada.com

Да работиш в условия на пандемия от коронавирус. Издържаха ли журналистите този тест и на каква цена? Какво е предизвикателството да отговориш на очакванията на милиони зрители да бъдат не само своевременно, но и достоверно информирани? Това са част от въпросите, които Аглика Илиева от momichetataotgrada.com отправи към Гена Трайкова, главен редактор на bTV Новините.

Пред какви професионални предизвикателства се изправиха журналистите от цял свят в стремежа си да информират обществото за случващото се?

Най-голямото предизвикателство е да осигурим необходимата информация на нашите зрители, без да ги лишаваме от нищо, в условия на извънредно положение и редуциран състав на екипите в телевизията. Екипът е разделен на няколко групи, които дежурят през различни интервали. Това е направено, за да може, в случай на зараза в дежурната група, всички да излязат в карантина, а на работа да застъпят колеги от друга група след дезинфекция на помещенията. Основният ни приоритет си остава отговорността да информираме хората за всички аспекти на кризата в рамките на 24-часовата ни програма.

Промени се и естеството на работата ни. Сигурно сте забелязали, че благодарение на технологиите успяваме да предаваме буквално отвсякъде. С помощта на скайп и вайбър сме в състояние да направим съпричастни зрителите с усилията на медиците, които се борят и спасяват човешки животи на първа линия например.

Дават ли си сметка зрителите, читателите и слушателите какъв риск за собственото си здраве поемат самите журналисти, които са на първа линия в борбата с COVID-19 в най-горещите точки?

Колегите репортери, оператори и технически сътрудници са на първа линия по време на пандемия. Работата на екипите на терен е също толкова важна и изпълнена с предизвикателства, колкото и на всички останали групи. Извънредното положение по никакъв начин не отменя нашите задължения като журналисти. Риск винаги има, но телевизията е взела всички необходими мерки за предпазване на колегите на терен. Оборудвани сме с маски, ръкавици, специални костюми, защитни очила и шлемове, така че да можем да предаваме от всички горещи точки по време на кризата.

bTV насочва повече ресурси и ефирно време към съдържанието си във връзка с COVID-19Въвеждат се допълнителни промени в програмата на bTV заради реорганизацията на работните процеси в компанията


Пандемията от коронавирус е съпровождана от инфодемия – терминът е на СЗО и описва огромния поток от недостоверна и фалшива информация, която пречи на търсенето на коректни източници за болестта. Как се борите с това?

Най-сигурният начин си остава проверката на източниците. Ще дам един пример: не може да лекувате вирусна инфекция с помощта на лимон в топла вода. Затова в нашите предаванията и емисии думата имат специалистите – лекари, имунолози, вирусолози, пулмолози. Хората, в ръцете на които и от чиято експертиза зависи животът ни.

За да дадем важната информация, от която зрителите имат нужда в тази обстановка, отвъд всекидневния поток от данни за заразените и за извънредното положение, подготвяме и специални обзорни предавания, посветени на COVID-19. В тях обобщаваме всичко важно, каним експертите и хората, от които зависи как ще продължи животът ни във и след извънредното положение. На сайта btvnovinite.bg има специална секция посветена на всичко важно за COVID-19, където всеки може да потърси информация, когато поиска.

Достатъчно добре подготвени ли са репортерите, когато задават въпросите си по време на редовните брифинги на Националния оперативен щаб? Някои колеги отнесоха доста критики в тази посока...

Колегите, които следят брифингите, са с различен профил. Има здравни журналисти, колеги, които са с икономически бекграунд, политически репортери. Журналистът не бива да приема отношение, което омаловажава работата му, от никого. Ние сме длъжни да търсим обективната истина, а това означава да настояваме за отговори, без самите ние да влизаме във фокуса на общественото внимание.

Кое е най-важното за теб в момента?

Най-важното е да изпълним обществената си функция – а именно да информираме точно, обективно, професионално и качествено нашите зрители – независимо от обстоятелствата и въпреки трудностите и ограниченията, които ни налага кризата.

Цялото интервю вижте ТУК