Гергана Гунчева: Журналистиката трябва да се работи със сърце и от любов

Не се отказвам пред трудностите, дори и да се налага понякога да направя крачка назад, споделя тя в интервю за dir.bg

Реклама

"Журналистиката е занаят, който се "краде" и сухата материя на университетите не е достатъчна. Добрият журналист трябва да има нюх и подход, който може да придобие с опит. Журналистиката трябва да се работи със сърце и от любов, защото за нея се правят големи компромиси. В нея няма място за пестене", споделя Гергана Гунчева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката на dir.bg "Формулата за успешна кариера".

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки в телевизионната спортна журналистика направих в Мсат през 2009 година. В последствие преминах в екипа на ТВ+, където прекарах до 2018 година. Последваха трансфери в БНТ и Нова телевизия, за да се присъединя преди около 2 месеца към редакцията на БТВ.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Работата ми е удоволствие и любов! В този смисъл съм сбъднала мечтата си да работя това, което ми харесва и да го правя с ентусиазъм.

Преди година и половина Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да показва, че е мотивиран и наистина има желание да се учи и да се развива. Това, което виждам често са студенти, които стажуват по задължение, но нямат ясна визия какво искат да правят с живота си и дали това е тяхното призвание. Много приятно впечатления правят добре подготвените с информация бъдещи колеги, които полагат усилия.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Ако човек е наясно какво точно иска да постигне ще намери и лостове. Не винаги ще бъде лесно и вероятно често пъти няма да стане от първия опит, но постоянството е ключово.

Каква е рецептата за кариерен успех на Гергана Гунчева?

Последователност, търпение и широки отворени очи и уши. В нашата професия никога не стигаш върха на знанията и винаги има какво още да добавиш. Това е моят подход към нея. Постоянно усъвършенстване и самокритика.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Възпитана съм да не се отказвам пред трудностите, дори и да се налага понякога да направя крачка назад. Това е най-ценният съвет, който съм получила от моите родители.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е още от гимназията да имат ясна визия с какво искат да се занимават. После да начертаят план за действие и постигане на резултата. Журналистиката трябва да се работи със сърце и от любов, защото за нея се правят големи компромиси. В нея няма място за пестене. Стажът в журналистиката е единственото нещо, което ще ги докосне реално до професията и ако са целенасочени, креативни и работливи, не след дълго ще намерят своето място в даден екип.

Какво още отговори тя – може да прочетете цялото интервю на сайта dir.bg