Иван Боянов, който влезе в ръкавиците на Кобрата

Водещият и репортер на спортните новини по bTV в интервю за в-к „Всичко за семейството“

Реклама

На живо Иван Боянов е по-висок и още по-строен. Сигурно защото ме знаете от филмите ми в bTV Репортерите за Петър Стойчев и Кобрата, а те са с 10-ина сантиметра над мен, казва спортният журналист на bTV за "Всичко за семейството".

И да не сте запалянко, няма как да не сте се впечатлили от предизвикателствата, в които той смело се впуска по време на снимките им. На Белмекен хукна на крос с боксьора, а наскоро се осмели да плува в ледените води, където Стойчев спечели световната си титла. 

Иван говори толкова бързо, че можеш да подминеш факта, че е роден преди 28 години в Манчестър. Първите му 6 минават там, докато баща му прави докторантура по компютърни науки, а майка му учи моден дизайн. Семейството се връща в най-големия ужас на голямата инфлация. "Въпреки че Англия предлагаше в пъти по-добър живот във всяко едно отношение, на родителите ни им липсваше България. Баща ми много искаше да протестира срещу статуквото. Така че с брат ми оставахме при бабите и дядовците, а те ходеха на митинги. Стаите ни бяха облепени с лъвчетата на СДС", разказва Иван.

Като малък Иван искал да е спортист, нo не му се получило. Тренирал най-различни неща, с плуването стигнал най-напред. Откровено споделя,  че няма някаква сърцераздирателна история за неуспеха си. Просто не бил достатъчно добър. "Исках да остана близо до спорта. Първите компютърни футболни игри, които се появиха в края на 90-те, вече ги коментирах пред родители и приятели. Това изключително много ме забавляваше. В свободното си време гледах футбол, ходех по стадионите и четях спортни вестници. Не беше просто цел журналистиката, а наистина ми носеше голямо удоволствие", категоричен е днешният топ репортер.  

Да изживее мечтата си още на 18 за Иван е невероятен шанс и късмет. Разбира се, не му било лесно. Искал да не го приемат като някакво момченце, а като равностоен колега. "Като се хванеш на едно хоро, го играй докрай. Няма значение дали си на 18 или на 30, дали си мъж или жена. Важно е да вярваш в това, което те движи. И да работиш здраво. Тази професия отваря много възможности, но е важно колко ти ще дадеш от себе си.", изстрелва своето разбиране за журналистиката Иван.   

От 2016 г. Боянов е в спортната редакция на bTV.  Чувства се най-добре, когато разказва истории, които той е искал да разкаже. Когато се е получило така, както си го е представял. Много му харесва, че през последните година-две се занимава с документалистика, с прекарване на риалити елементи в нея. Но и живият ефир е огромен адреналин и леко напрежение, което намира за много здравословно. Гледат те по bTV над милион зрители и каквото и да кажеш, няма връщане. Както се казва - бой и ефир не се връщат, смее се Боянов.

Държи да подчертае, че тяхното е екипна работа, без всички по веригата в нюзрума няма как да ти се получи. Може би заради това толкова много харесва колективните спортове.  Идеята за документалните риалити филми е на Цветан Баяслиев, който отговаря за спортното съдържание на сайта на bTV Новините и е един от продуцентите на спортните новини. Гледал нещо подобно в чужбина, после с Иван започнали да обсъждат дали може и в България да го направят. "Силно вярвам, че щом някой друг може, значи и ти можеш. Ако имаме нужния ресурс, доверие и акъл, можем", категоричен е журналистът.  

Той признава, че винаги е предпочитал да е на терен, но и в новинарското студио не му е тясно. А и всеки момент ще е готово новото, което е изключително широко. Освен това ще е високо технологично и те вкарва в друга реалност, все едно си на мястото на събитието. Силно се надявам и за зрителите да е така, защото новото студио е създадено не на нас да ни е широко, а на зрителите да им е интересно, споделя водещият.

Защо едва на 18 години Иван Боянов започва работа като журналист? Какво му е коствало да влезе в ръкавиците на Кобрата и да плува в ледените води с Петър Стойчев? И защо заедно с Николета Маданска застават зад кампанията за отговорно шофиране сред младите хора „Най-добър млад шофьор на България "? Отговорите на тези и други въпроси може да намерите в новия брой на в-к „Всичко за семейството“.