Канна Рачева: Усетих подкрепата веднага, усещам я и сега

Репортерът на bTV Новините в интервю за Иглика Касабова от momichetata.com

Реклама

Канна Рачева е част от редакцията на bTV Новините от създаването ѝ през 2000 година. Журналистическата ѝ кариера минава в печатни медии и телевизията, като следи отблизо криминалните събития и действията на съдебната система. Тя е носител на десетки журналистически награди, но това, което е наистина важно за нея е, че винаги е на най-горещите точки, готова да представи на зрителите какво се случва в реално време.

В четвъртък вечер (30 юли) по време на живо включване от протеста пред Съдебната палата, Канна без да знае, че вече е в ефир, каза „Аз за протести в чужбина не знам, ще си го измисля“.  Това предизвика буря от негативни коментари към репортера на bTV, сред които и от фолк певицата Преслава, Кеворк Кеворкян и Николай Бареков.

По-късно във фейсбук Канна Рачева обясни: Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали „си измислям“ информация или не”. Не закъсня подкрепата и от зрители, колеги журналисти и хора, свързани с медийната гилдия.

Иглика Касабова от Момичетата от града й зададе няколко въпроса по този повод:

Какво стана снощи по време на живото включване от протеста? Какво означава репликата "ще си измисля”?

Репликата "ще си измисля" означава, че ще си съставя обобщаващо изречение за финал, на базата на информацията, която имам. Нищо повече. Това е реплика от "кухнята", която репортерите често ползваме по време на жива връзка. 

Какъв е механизмът на живите включвания, разкажете ни малко повече за ролята на продуцента, за идеята за обобщение на ситуацията от страна на репортера, изобщо как работите като екип?

Като екип, в нюзрма на bTV Новините работим като добре смазана машина. Продуцентът ръководи емисията, а журналистите на терен наблюдават, следват и обобщават това, което се случва в момента на излъчването. Всеки миг, във всяка жива връзка нещата се променят. Много често се случва в рамките на една емисия да има повече от едно пряко включване за едно събитие. И така, ако аз съм започнала на едно място живата връзка, а тя завършва на друго място - трябва на всяка цена да обобщим ситуацията. 

Този гаф идва в момент, когато bTV е в центъра на общественото внимание като почти единствената телевизия, която отразява протестите. Как нюзрумът реагира на тази случка?

Получих пълна подкрепа от нюзрума и от компанията. Много колеги ме подкрепиха и публично след емисията, за което съм благодарна.  

Явно е, че хората масово не разбират от живо предаване. Защо обаче има доста критични мнения на колеги журналисти по този повод? 

Хората не са длъжни да разбират от живо предаване. Журналистите трябва ясно и просто да показваме фактите, а хората да си правят изводите. Всеки от колегите има право на мнение и аз уважавам това. Хората, които разбират как се случва работата на терен по време на живо предаване, със сигурност разбират какво съм имала предвид. Колкото до критиките и съмненията, изразени от журналисти - мнението ми е, че не можем да се похвалим с истинска гилдия. Приятелски кръгове, кръгове по интереси… те за съжаление надделяват над общия интерес, който имаме, като лицата на журналистическата професия в България.

Мнозина ви защитиха. Усещате ли тази подкрепа и как ви подейства тя?

Усетих подкрепата веднага, усещам я и сега. Действа ми добре със сигурност. Помага ми да продължа да виждам смисъла в тази работа, защото ситуацията в обществото не е лека, а и ние всички сме хора. 

Какво всъщност се случва в последните дни по улици и площади през погледа на един репортер с ресор "Правосъдие"?

През последните дни хората изразяват гражданското си неподчинение заради несъгласието си с политиката на управляващите - това се случва. Точно това е гражданско неподчинение. Със сигурност има политически, икономически и други интереси, които се пришиват към тях, но исканията на доста различни като възпитание, възраст и местоживеене хора са две - оставки на главния прокурор и на кабинета. Има много млади хора, които всяка вечер показват на по-възрастните (на мен включително), че това не са нашите протести, това не са нашите искания и мечти. Това са техните желания, техните стремежи. И точно затова не бива тези протести да се сравняват с протестите от 2013 или 1990 година, или която и да е друга.

Какво мислите за цензурата в медиите, особено сега, когато гражданското недоволство ескалира? 

Има цензура - това е безспорно. Но медиите не трябва да се поставят под общ знаменател, защото сме различни. Аз работя в една от малкото свободни медии. Истинският проблем, който прави цензурата възможна, е че журналисти се съгласяват, допускат и реално съучастват в нея. 

Как се чувствате в момента - уморена, предадена или удовлетворена от работата си? 

Чувствам се удовлетворена от работата си. Избрала съм професия, в която ситуации, подобни на моята от онзи ден, не са необичайно явление. Знаете, че от няколко месеца цялата медия bTV е обект на нападки от определени кръгове медии. За мен е важно и се радвам, че мога да продължа да върша работата си в bTV. 

Оригиналното интервю е публикувано ТУК.

ПОСЛЕДНИ

Реклама