Константин Караджов: Важно е да спазваме "инфрмационна хигиена"

Продуцентът на bTV Новините пред Иглика Касабова от "Момичетата от града"

Реклама

Продуцентът на bTV Новините и един от хората зад поредицата "Новините отвътре" Константин Караджов отговаря на въпросите на Иглика Касабова от momichetata.com:

Един месец след обявяване на пандемията, вече се намираме в ситуация на "информационно пренасищане”. Кои новини, според теб, трябва да са с приоритет?

Факт е, че за това време хората минаха през различни настроения - скепсис, ентусиазирано спазване на мерките, умора и раздразнение, а сега навярно - вторична мобилизация. В такава ситуация е критично важно хората да имат навременна и вярна информация, а за пренасищане е рано да се говори. Колкото и да искаме да гледаме и четем добри новини - светът е в огромно изпитание. И медиите отразяват този факт.

Имате ли по-различна редакционна политика, която да отговаря на чувствителността на обществото в момента? 

Редакционната ни политика и отговорността си е все същата - да даваме безпристрастна и достоверна информация. Това е нашата работа - да търсим експертите, да проверим репутацията им и да им дадем думата. Освен това винаги сме търсили максимално разнообразие от гледни точки и човешки истории в емисиите си - като спазваме професионалните правила и етиката.

Публични личности определиха медиите като големите "паникьори" по време на пандемията на коронавирус. Споделяш ли това менение?

На обобщенията гледам с една вдигната вежда. Всеки работи с името си. Да, много може и да са злоупотребили и да са всявали паника. И като цяло е нормално хората да недоволстват срещу негативните новини, а посредникът сме ние, медиите. Впрочем, следенето на информационния поток по 24 часа, 7 дни в седмицата не е препоръчително - дори и за професионално ангажираните с новини.

Много хора станаха жертва на фалшивите новини. Как да се пазим от тях? 

В тази ситуация журналистите сме под засилен натиск да дадем ясна и категорична картина на света. А отговорите при такива кризи не идват за ден-два: няма нито бърза ваксина, нито едно решение за лечение, нито пълно единодушие как да се справи светът с пандемията. По принцип в науката рядко някой има “последната дума”. Но ние не можем да спрем да информираме хората. Все пак има правила на логиката и е много по-вероятно правилните решения да дойдат от достоверни, професионални и авторитетни източници, отколкото от братовчеда на шофьора на българско такси от Ню Йорк.

Бих искал да припомня една поредица, която създадохме още преди повече от година - “Новините отвътре”. Там коментираме правилата на добрата журналистика. Епизодите са достъпни онлайн (btvnovinite.bg/otvatre), а принципите, за които говорим в тях, винаги са актуални.

Появиха се критики към колегите, които задават въпроси по време на брифингите на Националния оперативен щаб. Смяташ ли, че те се справят добре, предвид ситуацията?

Няма как да не се съглася, че понякога брифингите ни разсмиват и нас в нюзрума, но хората трябва да проявят разбиране - ние сме длъжни да показваме „на живо” целите пресконференции на щаба. И още нещо - от отговора на всеки въпрос, дори и не най-умело зададения, всъщност може да излезе важен нюанс и информация за обществото. Ние слушаме и след това синтезираме най-същественото. Понякога правим и компилация на смешките, за добро настроение. Имаме си правило - всяка емисия трябва да завършва с усмивка.

Как ти оцеляваш в личен план в условията на коронавирус? И оптимист ли си за изхода от тази ситуация?

Сигурно, като всеки друг, се опитвам да намеря позитивното в ситуацията - времето, което по-рано никога нямахме за дома си и т.н. Организацията на работа на принципа на ротация означава, че се редуват 12-часови смени в пълната динамика на нюзрума с изолация от всичко и всички, с близките в къщи. Бързо осъзнах колко е важно е за психиката да спазвам „информационна хигиена” - да зная кога да следя новините и кога да се изключвам от целия корона-поток. Истината е, че доста бързо човек може да „влезе в час” и отново да е адекватен за работа. А през останалото време - да съхранява себе си и да напредне в нещо друго.

Цялото интервю четете ТУК.