Красимир Ванков за "Помощ 112": Основното, което ни води, е дали видяното ще е от помощ за зрителя

Направи ми впечатление една доста тъжна статистика - увеличава се броят на престъпленията, свързани с наркотици, които са извършени от деца, споделя продуцентът на българското екшън-криминално риалити

Реклама

"Помощ 112" e нов тип риалити поредица, която започва тази вечер в 22:30 ч. по bTV. В българското екшън-криминално риалити ще бъдат показвани истории през погледа на свидетелска камера на екипите на полицията, пожарната или спешната помощ. Разговаряме с продуцента на предаването Красимир Ванков

Каква е основната идея/послание зад формата „Помощ 112“?
Става въпрос за криминална риалити поредица, която представя случаи от полицейската практика. „Помощ 112“ е един по-детайлен поглед върху онази действителност около нас, която се надяваме да ни подмине и никога да не ни се случи. Поредицата се фокусира предимно върху криминални казуси на граждани, възникнали след подаване на сигнал към телефон 112. Показването на подобни събития в ефир има и превантивна функция. Много от нещата, които са включени в епизодите, всъщност е можело да бъдат избегнати, ако човекът попаднал в тях, е бил малко по-информиран.

Интересното в случая е, че разплитането на тези казуси става през погледа на свидетелската камера на спешните екипи. Тази свидетелска камера е главният герой на поредицата. “Помощ 112” е много динамично и зрелищно предаване с екшън елементи, които държат в напрежение. Основното послание на риалити поредицата е да увеличим бдителността си към това, което се случва около нас, да се научим повече да се предпазваме. Искаме да хвърлим светлина върху криминални казуси или хитри престъпни схеми, в които всеки един от нас би могъл да попадне, понякога дори от наивност. Колкото повече знаем, толкова по-малка става вероятността да станем част от криминалната статистика.

Защо избрахте такъв жанр? Има ли световен тренд в тази насока и как се възприемат от зрителите такива поредици?
Рилиати поредиците са много актуален жанр, но това не касае само телевизионния ефир. Да, определено в световен мащаб се вижда тенденция за максимално приближаване към реалността. Забелязва се някакъв култ към тази близост с реалността в 21 век, може би защото компенсираме нещо друго. Бързите комуникации, социалните мрежи, лайв сторитата. Всичко това показва жаждата да видиш какво се случва тук и сега в действителността, а не на кино.

Какви истории ще видим и какво ще ни разкрият (тоест какво от онова, по-принцип скритото, ще ни покажете)?
Започваме с фокус върху случаи от полицейската практика. В първите епизоди ще видим изключително интересни казуси. Някои от тях са свързани с тежки престъпления като отвличания, грабежи, хитри престъпни схеми, трафик на хора, вземане на заложници. Повечето от случаите алармират за актуални теми и проблеми от българското ежедневие, които претърпяват криминално развитие. Малко издавам, но ето все пак няколко примера. Единият е агресията на пътя, която понякога има фатални последствия и ненужно взима жертви. Друг случай касае така модерните и у нас екстремни селфита, заради които няколко деца вече дадоха живота си поради наивност и невнимание. Когато чуем по новините за подобен случай, ни става зле, но вероятно го приемаме като част от черната статистика. Само ако се замислим, че бихме могли да говорим повече с децата си по всякакви теми, да ги провокираме по-често да ни разказват за ежедневието си, за приятелите си, за това какво ги вълнува днес… Опитваме се с разказването на такива случаи да подскажем, как понякога можем да си помогнем и сами, преди да е станало късно. Или да помогнем някому, когато подозираме, че може да се подведе, да пострада. Още една много актуална тема, която ще разгледаме са зачестилите в годините телефонни измами, които незнайно как успяват да бъдат все по-изобретателни, подвеждайки невинни жертви.

Споделете интересна статистика, която лично на Вас ви е направила силно впечатление?
На мен ми направи впечатление една доста тъжна статистика. Че се увеличава броят на престъпленията, свързани с наркотици, които са извършени от деца. Например последният доклад на МВР за 2018 г. показва 20% ръст на този вид престъпления. Като тук става дума и за много деца, които са заловени самите те да пласират дрога. Не говорим само за непълнолетни, защото расте и броят на децата под 14 години, които се занимават с такива дейности. През 2017 г. са 1595, а през 2018 година - 1685. 100 деца повече само за една година, което е много тревожно, като се има предвид застаряването на населението и това, че ние българите буквално се стопяваме ежегодно. Цифрата не е никак малка на фона и на общия брой деца, задържани за извършено престъпление миналата година - близо 6000. Тук в тази графа попадат кражби, хулигански прояви и т.н. Но най-голям и тревожен е ръстът именно при престъпленията, свързани с наркотици.

Как подбрахте историите, върху които да се фокусирате, имайки предвид големия брой разнородни сигнали, които постъпват на телефон 112?
Случаите, за които разказваме, касаят много широк спектър от заобикалящата ни действителност. Подбираме ги по няколко критерия спрямо актуалността на проблема в момента, а също и спрямо това, дали можем да разкажем конкретния казус за толкова кратко телевизионно време. Някои случаи са наистина много интересни, но времето, с което разполагаме да ги представим, може да се окаже твърде малко. Но един от най-водещите критерии за нас, е въпросът, който постоянно си задаваме – дали този случай може да помогне на зрителите с нещо, дали ще им е от полза за изводи, които те могат сами да си направят и да се предпазят. Така че основното, което ни води в нашия избор, е дали видяното ще е от помощ за зрителя.

Поредицата стартира днес, 17 октомври и ще се излъчва всеки четвъртък и петък от 22:30 ч. в ефира на bTV.

ПОСЛЕДНИ

Реклама