Лиляна Боянова: Важно е да умеем да рисуваме сами живота си

Обичаната водеща на bTV Новините застава от другата страна на микрофона по повод 75-ия рожден ден на сп. „Жената днес

Реклама

„Тя е едно от най-красивите лица в българския ефир. Тя е и един от хората, които разказват истории. Приятелите й я определят като изключително добро същество. Но и без да го чуете от тях, не може да не сте забелязали излъчването - топъл и светъл вятър лъха от него. Тя е Лиляна Боянова - водещ на новини по bTV. Тя е лице и основен автор на рубриката на bTV Новините "Вярваме в доброто". Лили е ангажирана с множество социални каузи. Носител е на приза "Героите" на най-голямата платформа за доброволчество в България - "TimeHeroes" и "Спасител на детството", получена от Националната асоциация за приемна грижа. Отличена е и за рубриката "Вярваме в доброто" - за изключителен принос към телевизионното отразяване на социални теми. Тя е майка на Камен - най-важното човече в нейния живот.“

С тези думи Йоана Гъндовска от сп. Жената днес „рисува” образа на Лиляна Боянова в откровено интервю, което водещата на bTV Новините даде по случай юбилейния брой на списанието. Вижте откъс от разговора:

Каква е жената днес - можете ли да я “нарисувате” с няколко думи? С какъв цвят я асоциирате?

Смятам, че жената днес трябва да е цветна. Това е по-важно от който и да е конкретен цвят. 

Често преминаваме през различни състояния, периоди от живота си. И всяка от нас има своя собствена палитра. Сивотата може да убие всичко и всеки. Но дори черното, например, може да изразява емоция или да бъде признак на стил. Важно е да умеем да рисуваме сами живота си, използвайки цялата палитра.

Днес живеем динамично и като че ли не ни остава толкова време да “рисуваме”, да се обръщаме към собственото си “Аз”. Но жената, която умее да съчетава цветовете, да управлява палитрата в себе си, е тази, която може да вдъхнови дори далтонист.

Коя героиня от литературата, приказките (митовете) или историята се доближава най-много до вашата представа за жената днес?

Интересни са героините в “Парфюмът” на Патрик Зюскинд. От майката на Грьонуй, до жертвите на извратеното му съзнание - виждаме различни превъплъщения на жената. Има я като майка, като обект на желание, като вдъхновение… Там не откриваме само идеали, не откриваме жени-емблеми. Но по особено интересен начин описаните в романа дами разкриват различни черти на жената.

Днес маниерите, отношенията, границите са други. Ролята и възприемането на жените в обществото - също. Но в основата си - никоя от нас не е драматично различна от дамите по онова време.

И все пак, ако смятаме, че една жена трябва да е силна, непримирима, принципна; да се развива, да е щастлива и на работа, и вкъщи - то добър пример е Вероника Герен. За съжаление, тя плати твърде висока цена за всичко, но животът и работата й ще продължат да вдъхновяват редица дами, особено в нашата професия.

Бих посочила и още един впечатляващ женски образ, който ме вдъхновява много - това е личността на съдия Рут Бадер Гинзбург от Върховния съд на САЩ, която за съжаление почина наскоро. Тя е едва втората жена, заемала позиция в най-висшата американска съдебна инстанция. Един от най-авторитетните юристи зад океана, човек с ярка гражданска позиция - заклета защитничка на правата на жените и на последно място, дама с изключителен личен стил. Лично за мен - събирателен образ на едни от най-стойностните черти у жената днес.

Днес по-щастливо ли е да си жена, ако се сравните с майка си и баба си? Как се промениха жените през последните 75 години според вас?

Щастието е вътрешно усещане и то е неподвластно на времето. Вярвам, че баба ми, майка ми и аз сме се чувствали по един и същи начин, когато даваме живот. Всяка от нас има своите малки или по-големи житейски победи.

Що се отнася до промяната - жената днес е, може би, една идея по-свободна. Смятам, че имаме и повече възможности да изразяваме себе си, да мечтаем по-смело и да сбъдваме. Отпадат някои клишета и табута, появяват се нови. Самият факт, че преди 75 години жените – водещи на новини са били по-скоро част от научната фантастика, а днес можем да информираме света за всичко важно и актуално всеки ден, да взимаме решения, които пренаписват човешката история, и да вдъхновяваме с женска сила във всичките ни роли, говори, че за три-четвърти век светът и начинът ни на живот могат да се променят до неузнаваемост и вярвам – към добро.

Днес е по-лесно да си жена и на чисто битово ниво. Но всички тези предимства са предпоставка, а не гаранция за щастие.

Снимка: Дилян Марков, сп. „Жената днес”

Какъв е първият ви (или най-силният ви) “женски” спомен?

Най-силният ми “женски” спомен е свързан с майчинството. Синът ми Камен е най-голямата победа, най-важното постижение, най-голямата награда. 

Детето всъщност е това, което превръща момичето в жена и дава нов и истински смисъл на всичко.

Какво наследихте от предишните поколения жени и какъв завет бихте искали да оставите на онези, които сега влизат в света?

Живеем във време, в което авторитетите не са това, което са били по времето на нашите майки и баби. А и не знам дали мога да оставя завет.

Единственото, което бих оставила, е личен пример и спомен. Трябва да помним големите имена, добрите дела, вдъхновяващите истории. Но не трябва да забравяме и ежедневния пример, който оставя всеки от нас, независимо къде се намира, с какво се занимава и дали е популярен. Защото именно този пример възпитава тези след нас и е определящ за нашето общо бъдеще.

За мен най-важното за всеки човек е да живее с достойнство. И да уважава останалите.

Цялото интервю с водещата на bTV Новините четете в новия брой на сп. “Жената днес“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама