Мария Ванкова за #ЖурналистиВкъщи: Ролята на журналистите в морето от информация е да имаме безпогрешен филтър

Ученици от Варна обсипаха с въпроси здравния репортер на bTV във виртуална среща

Реклама

Здравният репортер на bTV Новините Мария Ванкова разговаря с учениците от Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров“ в град Варна за предизвикателствата пред журналистите по време на пандемията. Срещата им се проведе изцяло онлайн и е част от традиционната инициатива за медийна грамотност „Журналисти в училище“, част от работата на Фонд „Валя Крушкина“.

Като журналист, който отразява задълбочено здравните теми, включително и най-актуалната в момента – кризата COVID-19, Мария Ванкова беше обсипана с въпроси в този контекст. Тя разказа за засилените мерки за лична хигиена и предпазване, които прилага всекидневно в работата си на терен и в нюзрума на bTV.
„Вирусът провали плановете на много от нас. От друга страна, постави живота ни на пауза и ни накара да се замислим за неща като приятелства, личен живот и дом,“ сподели тя с учениците и допълни, че на нея като журналист ѝ се иска по-бързо да приключи кризата и вече да не е преобладаваща в информационния поток.

На въпрос за смисъла, който тя вижда в журналистическата професия в ерата на бързите комуникации, Мария Ванкова отговори: „Ролята на журналистите в морето от информация е да имаме безпогрешен филтър“.

Тя отправи и призив към учениците да приемат тази и бъдещи трудни ситуации като предизвикателство към себе си и като шанс да натрупат опит, защото със сигурност ще помнят и разказват преживяното.

Досега е срещите от инициативата #ЖурналистиВкъщи се включиха журналистите  Марин Николов и Мария СавковаГлория Николова и Росен Цветков. В следващите няколко дни с деца от цяла България ще се видят виртуално и техните колеги Десислава Ризова, Иван Филчев и Нели Тодорова.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. bTV е партньор от самото начало на инициативата, в която през годините са взели участие близо 20 000 ученици от над 45 градове и села в страната.

ПОСЛЕДНИ

Реклама