MasterChef Севда за „Смени жената“: Искахме да покажем, че не трябва да губиш връзката с човека до себе си

Реклама

Победителката от втория сезон на MasterChef Севда Димитрова разказва за преживяванията си в световния социален експеримент по bTV „Смени жената“в което заедно със съпруга й Николай показаха своята теория за семейно щастие, в интервю за в. „Всичко за семейството“. MasterChef Севда разкрива и част от богатата гама от подправки и вкусове, които превръщат ястията и в кулинарни шедьоври.

"Човек понякога има нужда нещо да разтърси ежедневието му, да влезе нещо различно в живота му. Вече две години липсата на почивка и еднообразието започнаха да си казват думата", казва тя. Затова с мъжа й приели предизвикателството да участват в "Смени жената" по bTV. Николай малко се притеснявал, защото е по-срамежлив. Но след като разбрал, че този сезон целта на формата е да покаже семейното щастие в неговите различни форми, се съгласил. "Ние сме щастлива двойка, проверена от времето. От 24 години вървим ръка за ръка. Искахме да покажем, че не трябва да губиш връзката с човека до себе си. Каквото и да се случи, трябва да има диалог. Така правим ние - говорим си много, независимо дали темите са приятни. Така разбираме какво чувстваме в този етап от живота си. Само така можем да се преоткриваме и да вървим напред", обяснява Севда.
Сред новите правила, с които семейството излиза от предаването, е да си осигури през седмицата поне един ден почивка от ресторанта. Да вечерят на маса и по възможност не с картофена салата от супера. Защото цял ден готвене толкова им идва вповече, че дори един домат не искат да си вземат от ресторанта.
Ще им се и те като нормалните хора да си купят от пазара.
Наясно са колко ще е трудно да спазват новите правила. И днес се наложило Николай да помага на половинката си, защото двама от готвачите отсъстват. А спечеленото доверие на клиентите е крехко и не трябва да се подлага на изпитания. Винаги сме работили заедно и това никога не ни е пречило, а ни е сплотявало, твърди Севда.
Работохолизмът на семейството през последните две години било осъзнато решение. Мечтите не се случват сами, не се реализират от дивана вкъщи. Ако не са били толкова отдадени, нямало да направят успешен ресторант, който мнозина нареждат сред Топ 5 с авторска кухня. "Скромен човек съм, но мога да заявя нескромно, че застанах смело зад каузата да сбъдна мечтата си. Не направихме нещо посредствено. Скочихме в дълбокото, дойдохме от Бургас в София и се конкурираме с най-добрите. Клиентите ни казват, че се справяме страхотно. Това е най-важната оценка", горда е Севда.
Жена да оцелява в тази професия, измислена като за мъже, хич не е леко. Севда и Николай се учат в движение. Никой не стои зад гърба им, вложили са само собствени пари в бизнеса.
Богатите кулинарни познания на Севда си имат обяснение -12 години тя и съпругът й обикаляли света. За работата със сигурност би им завидял всеки -циркови фотографи.
Докато пътували, Севда срещала непрекъснато нови и непознати продукти. Колегите им артисти готвели необичайни ястия. Наблюдавала и попивала всичко. После се престрашила да пробва. С много търпение, с безброй неуспешни опити, постепенно изградила кулинарните си умения. После вече никой не можеше да ме спре, смее се тя.
Харесва много националната ни кухня. Но в същото време много й се иска, без да нарушаваме традициите, да започнем да мислим по-модерно. Да излезем от рамките и да разберем, че на щанда до марулята има рукола и тя е не по-малко вкусна. Да не залитаме обаче по модното прошуто като си имаме еленски бут. Трябва просто да сме по-смели и да опитваме. Така постепенно ще разберем какво ни харесва, какво семейството ни приема и ще разнообразим храната, която сервираме на близките си, разпалено препоръчва майсторката.

Целия материал за победителката от MasterChef 2 Севда Димитрова прочетете във в. „Всичко за семейството“.