Нели Тодорова за #ЖурналистиВкъщи: Журналистът трябва да изисква, да пита, но и да пази достойнството си

Близо 40 ученици от Габрово разговаряха с репортера на годината на bTV за 2019 във виртуална среща

Реклама

Репортерът на годината на bTV Новините за 2019 Нели Тодорова отговори на въпросите на близо 40 ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, град Габрово относно журналистиката, обществените процеси, медийната грамотност и свободата на словото. Срещата им се проведе изцяло онлайн и е част от традиционната инициатива за медийна грамотност „Журналисти в училище“ към Фонд „Валя Крушкина“, която тази година е с нов формат – #ЖурналистиВкъщи.

След 20-годишен професионален опит в сферата на медиите, редица награди и безброй репортажи предимно от сферата на финансите и икономиката, Нели Тодорова сподели, че  най-важното за един журналист е да изисква и да пита, но и да пази достойнството и себеуважението си. Тя даде пример с наскоро нашумелия казус с премиера, който нарече журналистите мисирки и определи това назоваване като недопустимо.

В отговор на въпрос за качествата ѝ като практикуващ професията, тя уточни, че силната ѝ страна е, че няма притеснения да настоява да получи дадена информация и че е достатъчно пробивна, за да си вземе това, което иска.

Нели потвърди пред учениците, че всеки практикуващ професията журналист доброволно се съгласява личният му живот да бъде силно ограничен: „Никога не можеш да бъдеш сигурен, че ще успееш да отидеш на предварително уговорена среща“, заради динамиката на информационния поток и промените, които настъпват в обществения живот всеки ден и всеки час.

Накрая учениците чуха и историята, в която за пръв и последен път Нели Тодорова се е чувствала неподготвена – готвила се е дълго за интервю с актьора Антонио Бандерас, но впоследствие е била силно изненадана, че трябва се справи с предизвикателството да зададе въпроси на Морган Фрийман.

Досега в срещите от инициативата #ЖурналистиВкъщи се включиха журналистите Марин Николов и Мария Савкова, Глория Николова, Росен Цветков и Мария Ванкова.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. bTV е партньор от самото начало на инициативата, в която през годините са взели участие близо 20 000 ученици от над 45 градове и села в страната.

ПОСЛЕДНИ

Реклама