Николета Маданска и Иван Боянов – посланици на старта на „Най-добър млад шофьор на България”

Водещите на спортните новини по bTV демонстрираха уменията си като шофьори

Реклама

Днес започва състезанието „Най-добър млад шофьор на България”. Кампанията на Съюза на българските автомобилисти стартира за втора поредна година. Нейни посланици тази година са спортните журналисти Николета Маданска и Иван Боянов. bTV Media Group е медиен партньор на инициативата, която си поставя за цел да направи пътната безопасност приоритет сред младите шофьори.

Лед на пътя e често срещано явление, особено в България. Овладяването на автомобила в такива ситуации е изключително трудно. Подценяването води до катастрофи. Справяне с хлъзгав терен е и една от дисциплините в състезанието "Най-добър млад шофьор на България". Под зоркия контрол на рали пилота Григор Григоров първи на терен във ВТУ „Тодор Каблешков“, които са партньор на кампанията, бяха изпитани Николета Маданска и Иван Боянов.

С помощта на дистанционно задните гуми на автомобила симулират занасяне. След опознавателна обиколка, първа е дамата. Трасето е преминато без грешка.

„Тези кампании са много хубави, защото са насочени към младите шофьори, които тепърва ще трябва да трупат опит, да се доказват, да се изграждат като шофьори. Тогава съм сигурна, че ще бъдат по-отговорни на пътя. Моят призив е да не бъдем самонадеяни на пътя и да не бъдем агресивни шофьори. Просто да спазваме правилата, защото те спасяват човешки животи”, каза Николета Маданска.

Иван Боянов залага на бързината по трасето. „Спазвахме инструкциите. Основните неща, които се използват в такива моменти, са регулация на газта и корекция на волана, за да не се стига до по-сериозни произшествия”, коментира журналистът.

Без нарушения на пътя и до пет години стаж зад волана - това са основните условия за участие. Кандидатите, които трябва да са на възраст 18 - 26 години, минават първо през тест на сайта: https://www.youngdriver.bg/. Освен теоретичен тест, участниците ще мерят сили в смяната на гума, даване на първа помощ и шофиране на полигони с препятствия. Финалът е на 18 май в София.