Петър Нанев: Работата на журналиста е да светва лампата, когато в стаята е тъмно

Репортерът на bTV Новините в интервю пред младежката общност на българите завършили в чужбина - Тук-Там

Петър Нанев е от журналистите, които вярват, че във всеки репортаж, във всяка една човешка история, трябва да оставиш част от себе си - без значение дали тя е щастлива или тъжна. Защото силата на журналистиката е в това да не се примирява с несправедливостите, които са част от ежедневието, а да им дава гласност. Носител е на редица престижни награди. Сред тях са награда от Съюза на юристите в България за разследването във филма "Необяснимо бездействие" и награда от фондация "Радостина Константинова". Нанев е отличен с награда и от НПО "Правосъдие за всеки" за филма "(БЕЗ)Наказаните", който разказва за съдебната реформа в Румъния. Носител е и на приза Репортер на годината на bTV за 2015 и 2017 година.

Петър Нанев отговаря на въпросите на най-голямата общност от българи с опит по света – Тук-Там, които на 17 септември с подкрепата на bTV организират събитие за професионални възможности и полезни контакти. Тук-Там Кошер среща младите българи, учили в чужбина, с водещи бизнеси, нови технологии, идеи и хора, които ги осъществяват.

- Какви бяха твоите първи стъпки в журналистическата професия?

Започнах в спортната редакция на bTV като стажант. Няколко месеца по-късно или година, получих покана да стана част от екипа на bTV Новините. Първоначално се колебаех, но по-късно взех правилното решение да се присъединя към колегите от нюзрума. Стартирах като репортер в „Тази сутрин“, където получих много ценната подготовка да се справям с ефира „на живо“. В сутрешния блок времето позволява и т.нар. живи връзки или преки включвания от мястото на събитието са по-продължителни и напоителни, в сравнение с тези в емисиите новини. Именно школата на „Тази сутрин“ ми даде увереността и рутината, с която работя днес по време на преките включвания.

- Кой е репортажът, който никога няма да забравиш и защо?

Много са. Със сигурност помня всичките си разследвания, както и отразяването на извънредни събития от горещи точки по света и в България, когато има много адреналин. Няма да забравя първото си голямо разследване за злоупотребите във ВМА през 2015 г. Филмът се казва „Необяснимо бездействие“ и показваше начина, по който  е работила клиниката по дерматология във военна болница. Това беше бойното ми кръщене в една напълно нова и непозната територия за мен по онова време – разследващата журналистика.

- Отразявал си някои от най-горещите събития, както в България, така и в чужбина. Какви качества са необходими, за да се справиш в подобни ситуации?

Комплексно е – със сигурност трябва бърза реакция, преценка на обстановката, която те заобикаля, преценка на настроението на множеството, което заобикаля екипа на площада или на улицата. Ситуацията в тези моменти може да се промени за секунди и средата да стане опасна. Виждаме го и в настоящите събития на площад „Независимост“ в столицата. За съжаление, само преди дни София се превърна в бойно поле и картината у нас стана същата като онази, която съм виждал и отразявал в наистина размирни райони като Йерусалим, Витлеем, Истанбул и т.н. Тук е моментът да отбележа, че репортерът „на терен“ е само част екипа, който работи здраво, за да могат зрителите да видят готовия репортаж или жива връзка на своя телевизор или телефон. И за да ме разберете ще използвам една максима от кухнята на bTV Новините – репортаж не може да има без оператор, но може да има без репортер. Една емисия не може да съществува без репортери, които да подготвят репортажите, но може да се излъчи без продуцент. Репортерът пък разчита изключително много на съветите, насоките и дори на контактите, ако щете, на продуцента. С други думи – екосистемата в новините трябва да е развита, за да може да се получи отличен репортаж.

- Твоите проекти оказват влияние в обществения живот в България. Каква е крайната цел на журналистиката за теб?

Да светва лампата. Това е работата на журналиста. Когато в една стая е тъмно, работа и дълг на журналиста е да светне лампата и да попита „Защо?“, „Къде?“, „Кога?“. Плурализмът и различните мнения също са в основата на създаването на добър репортаж, за да може обществото да направи своя извод по даден казус, имайки цялата картина. Забелязвам обаче, че в последно време именно тази максима се използва, за да подменят или направо да се заличат факти, свързани с даден проблем. Журналистът не е просто един стенограф, диктофон, микрофон. Работата на журналиста е да зададе тежките въпроси, а те обикновено са най-простите и логични. И една любима мисъл: „Ако някой ти каже, че навън вали, а друг ти каже, че навън е сухо, работата ти не е да цитираш и двамата. Работата ти е да отвориш скапания прозорец и да разбереш кое от двете твърдения е вярно“.

Моля довърши изреченията по свой начин:

- Стигам далеч… всеки път, когато искам да видя или науча повече от това, което виждам и научавам тук.

- Оставам близо, защото… вярвам, че камъкът тежи на мястото си.

Включете се в  Тук-Там Кошер 2020 - място за среща с интересни хора, нови идеи и и възможности за професионално развитие за всеки. С подкрепата на bTV Кошер 2020 среща и водещи бизнеси с топ таланти с международен опит. 

Още за Петър Нанев:

Журналистиката винаги е била от особен интерес за него. От най-ранна възраст, освен от любимия си футбол, с който се е занимавал и професионално, Петър е следял с интерес и новините за събитията по света и в България. В професионално отношение най-висок адреналин му носят извънредните събития, когато „всичко зависи от бързите, професионални решения”. Отразявал е едни от горещите събития както у нас, така и в чужбина. Автор е на редица журналистически разследвания, сред които случая с нарушения за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА през 2015 г., след което нейният бивш директор ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента. През 2017 Петър Нанев разкри още злоупотреби във ВМА, свързани с обществени поръчки, а репортажът му предизвика широк обществен отзвук и оставката на здравния министър тогава проф. Николай Петров. Той е автор и на разследването, което разкри злоупотребите в търга за доставка на парашути в Министерството на отбраната на стойност 1,6 млн. евро през 2016. Сред журналистическите разследвания на Нанев е и добилият популярност като Терасагейт случай през 2019 с незаконната постройка на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Не на последно място – негово е и разследването от края на 2019 г. за това как Българския футболен съюз харчи милиони от държавата за детски спорт, представено във филма на bTV Репортерите - „Парите за децата“.