Полина Ботева за журналистиката, бежанската криза и критичните ситуации в професията

Топ репортерът на bTV и носител на приза „Достойните българи” на в. „24 часа” – Полина Ботева, разкрива любопитни подробности от личния и професионалния си свят във в. „Труд”.

Реклама

Топ репортерът на bTV и носител на приза „Достойните българи” на в. „24 часа” – Полина Ботева, разкрива любопитни подробности от личния и професионалния си свят във в. „Труд”.

Пред читателите на вестника Поли Ботева споделя, че винаги е искала да се занимава с телевизионна журналистика. „Нашата работа е да отразим това, което се случва, да потърсим причините и последствията. Ти си каналът, през който тази информация достига до толкова много хора. Към това чувство, според мен всички сме пристрастени – адреналинът, който идва от отговорността да предадеш "всички гледни точки", да разкриеш несправедливост или просто да помогнеш“, казва тя.

През последните месеци зрителите на bTV свързват името на Полина Ботева с отразяването на бежанската криза в Европа. Журналистката говори откровено за критичните ситуации, през които е преминала. „Бяха командировали екипа ни след сблъсъци в Идомени на гръцко-македонската граница. С оператора Иван Филчев пристигаме и моментално започваме да снимаме. Изведнъж македонски полицай стреля във въздуха на около два метра от нас. Подскочих и извиках от страх. Крясъците ми се чуват дори в атмосферата на филма, който пуснахме след това в bTV Репортерите.”

Полина си спомня и сблъсъците на сръбско-унгарската граница: „С Любо Кацаров снимахме мирните скандирания на бежанците пред металната ограда, която унгарците бяха издигнали. Помня, че ни оставаха 20 минути до включване на живо за централната емисия и продуцентът ми пишеше смс-и да заставаме на точката за включване. В един миг обаче се озовахме сред тълпата, пуснаха сълзотворен газ и настъпи паника. Изгубих Любо, паднах и помислих, че тълпата ще ме стъпче. Успях да стана бързо, но не виждах колегата си. Уплаших се, че може да е пострадал и започнах да крещя в микрофона, за да ме чуе и да даде знак, че е добре. Намерихме се и направо застанахме на мястото за включване, започнахме да предаваме на живо.”

Като човек, докоснал се до десетки лични истории, Поли Ботева споделя: „Никой не иска бежанци. И самите те не искат да са бежанци. А, знаете ли, в света през миналата година е имало 60 милиона души – бежанци или хора, разселени от домовете си. 60 милиона! Трябва да помогнем на тези хора. И ако го правим заедно, ще бъде по-лесно, ще бъде по-поносимо.“

Репортерът на bTV признава, че като всяка работеща майка се старае да съчетава работата и домашните ангажименти. „Децата ми вече поотраснаха – големият ми син Виктор е на 5 години, а малкият Мартин почти на 4. Знаят какво работя, разбират, че понякога се налага да отсъствам. И сигурно липсвам, но като се прибера се старая да компенсирам”, споделя тя.

 

Как попада в bTV, кои истории я карат да настръхва и каква е най-важната мисия в живота й - отговорите на тези и други въпроси може да намерите в пълния материал тук.