Поредно отличие за bTV: Росен Цветков с награда от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Репортерът на bTV Новините заслужи отличието с разследването си под прикритие в две части „Улица Ад”

Реклама

Разследващият журналист на bTV Новините Росен Цветков получи наградата „Светлана Плашокова” за кореспонденция от и за испаноезичния свят в категория „Телевизия”. Призът е част от седмото издание на ежегодния конкурс „Светове и цветове”, организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България. Изявеният репортер заслужи признанието с разследването си под прикритие в две части за bTV Репортерите - „Улица Ад”. То проследява трафика на жени от България през три държави до испанския курорт Марбея.

Отличието бе връчено на Росен Цветков от ръководителя на образователния отдел към испанското посолство Анхел Сантамария Барнола, който оцени високо трудната и рискована работа на журналиста при разплитането на стигащата до Испания престъпна мрежа.

По време на церемонията Росен Цветков благодари за признанието и разказа за част от трудностите, с които се е сблъскал по време на разследването си, за да извади на бял свят престъпната мрежа. Той добави, че макар покрай работата си да е прекарал доста време в Испания, не е успял да научи испански и увери, че полученият приз е добър стимул да пристъпи към изучаването му.

За работата си журналистът на bTV е носител на множество международни и национални отличия през годините. Сред тях са: отличието „Изгряваща звезда” на Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, както и наградата за млад разследващ журналист в Югоизточна Европа. През 2016 г. разследването му „Канали” също печели приз от един от най-престижните филмови форуми в света – Detective FEST в Москва, в конкуренция с близо 500 предавания от 53 страни. Много скъпа за репортера е и голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората” .