Последен шанс да гласувате за най-добра учебна компания в конкурса на „Джуниър Ачийвмънт“

На 13-тия стартъп форум „Изгряващи звезди“ 2021 участват 17 Учебни компании и 11 студентски стартъпа

Реклама

„Изгряващи звезди” е най-голямото младежко стартъп събитие в страната ни и се организира от JA Bulgaria вече над 23 години. На 3ти юни от 11:00 организаторите дават възможност да гледате на живо церемонията по награждаването „Изгряващи звезди“ 2021. 13-ото издание на форума ще събере най-добрите ученически и студентски екипи, участвали през тази учебна година в програмите „Учебна компания” и пре-акселератора BEYOND. Вече е ясно кои са финалистите. Те ще се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“ и „Най-добрият студентски стартъп на България“ за участие на международния финал на JA Europe през месец юли. Лайвстрийма ще се излъчва свободно, https://www.facebook.com/jabulgaria/live

Тази година екипът на JA Bulgaria реши да предостави възможност и на зрителите да участват в гласуването, като те ще определят „Наградата на публиката“. Учебните компании са предизвикани да създадат свой рекламен клип, който ще бъде споделен за публично гласуване от 27 май до 16:00 часа на 1 юни във фейсбук страница на "Джуниър Ачийвмънт". УК спечелила най-много харесвания ще спечели наградата. Миналата година УК „Калиопа“ от Карлово успя да се пребори за тази награда на Европейското състезание като събра хиляди почитатели от нашата страна и от цяла Европа.

“Успехът е процес, а не събитие. Вярвам, че предстоящия финал ще е началото на един процес, който неминуемо ще донесе много на участниците в него. В тазгодишното издание имаше много щури идеи, но предприемачеството е и това. Свидетели сме на страхотни бизнес идеи, които имат голям потенциал. Участниците в програмата разбраха как функционира една истинска компания и за годините си вече знаят повече, отколкото нашето поколение знаеше за предприемачеството на времето. Това е и мисията на JA Bulgaria - да ги научи навреме. Беше интересно да наблюдаваме как в процеса на работа отборите израстват и участниците стават истински екип. Смятаме, че колкото повече генерални репетиции имаме за живота, толкова по-добри ще сме после на “голямата сцена”. Участниците за поредна година ни дадоха надежда и оптимизъм за бъдещето. Надявам се да сме помогнали на всички да открият своите силни страни и дадат шанс на мечтите си и на този форум да излъчим ученическата компания и стартъп, които да представят страната ни на Европейския финал.”, - сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria.

Тази година в “Учебна Компания” 2020-2021 се ангажираха над 1000 ученика от 80 гимназии от цялата страна. На полуфинала достигнаха 57 отбора, като 17 от тях преминаха напред към финалите на „Изгряващи звезди“ 2021. “Учебна компания” / Company Program е най-старата програма на JA Worldwide. Европейската комисия я определя като най-добрата практика в обучението по предприемачество, като тя намира все по-широко присъствие в различни Европейски страни повече от 50 години. Благодарение на нея хиляди млади хора от целия свят са направили първите си крачки в света на бизнеса под егидата на организаторите на програмата и техните партньори - експерти в областта на предприемачеството. В България вече над 23 години JA Bulgaria изгражда бъдещото поколение активни предприемачи и надгражда с всяка изминала година.

“Презентациите на учебните компании на полуфинала ме изненадаха приятно, а част от тях се отличаваха с истинска предприемаческа мисъл. Имаше участници, които наистина имаха какво да покажат, и такива, които имат какво още да научат. Едно беше ясно, както винаги - губещи няма! Важна е смелостта на младите, които решиха да участват и да представят идеите си. Вярвам, че тази тяхна стъпка може да се окаже една от най-важните в живота им. Смятам, че трябва да има повече подобни събития, които учат децата ни не само да са възприемчиви, но и предприемчиви“, коментира Николай Тодоров - част от журито на полуфинала от програмата “Учебна компания” 2020-2021.

 

До финала на пре-акселератора Beyond достигат 11 стартъпа след 7 месечен период на разработка. Финалистите в тазгодишното издание представиха проекти в три основни направления: медицина и здравеопазване, умни градове и екология и кръговата икономика. Един от членовете на журито на полу-финалния етап Demo Day Павел Панайотов, Маркетинг Мениджър сподели: „Винаги е вдъхновяващо да усетиш духа на младите хора, готови да променят света. Пътят на предприемачите е дълъг и труден, но удовлетворението да видиш реализацията на своите идеи е една сбъдната мечта. Пожелавам успех на екипите, като бих съдействал на всеки от тях, ако имат желание!“

За поредна година bTV е медиен партньор на предприемаческата програма на Junior Achievement.

ПОСЛЕДНИ

Реклама