Проектът за съхранение на наследството на българския джаз „Джаз истории“ от ефира на Jazz FM гостува на фестивала „Джаз форум Стара Загора“

Инициаторът на проекта Светослав Николов ще представи великите ни творци с техните думи за музиката им

Реклама

Проектът „Джаз истории“ за описване на историята на българския джаз излиза за първи път извън ефира на Jazz FM, за да гостува на „Джаз форум Стара Загора“. Инициаторът на проекта и програмен директор на радиото – Светослав Николов, бе поканен като лектор на фестивала, за да представи акценти от записаните до момента десетки интервюта със създателите на джаза в България. В петък (07.06) от 17:30 ч. в  Регионална библиотека „Захарий Княжески“ той ще представи историите им, ще покаже снимки, издирени в личните архиви на музикантите, и ще срещне слушателите с музика, която в продължение на десетилетия бе изчезнала от публичното пространство или дори никога не е била излъчвана.

Присъстващите на „Джаз форум Стара Загора“ ще чуят думите на значимите ни джаз артисти – Лени Вълкова, Милчо Левиев, акад. Васил Казанджиев, Димитър Симеонов, Недко Трошанов, Мими Николова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова и др. Те разказват за последните години от първия етап на професионалната ни джаз сцена в края на 40-те и началото на 50-те, за преосноваването ѝ в края на 50-те и за последващото ѝ развитие. Чрез историята на тяхната музика ще научим от самите творци как джазът винаги е намирал пътя си към публиката и е бил център на свободния дух.

Слушателите ще получат важна информация за основаването и дейността на големи състави като „Джаз Овчаров“, „Джазът на младите – второ издание“, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „София“ и Софийския естраден оркестър, за шумните битки и тихите борби срещу цензурата, за достигането на българския джаз до сърцето на забавлението в САЩ – Лас Вегас.

 

Светослав Николов ще разкаже и за ролята на проекта „Джаз истории“ за завръщането сред публиката на бележити джаз артисти, които бяха останали в периферията на общественото внимание в продължение на десетилетия, но никога не са били забравяни.

Предаването „Джаз истории“ се излъчва по Jazz FM всеки петък от 22 ч. с повторение в неделя от 14 ч. Всички събрани материали – разкази, архивни снимки и аудио записи – се публикуват на сайта на единственото радио за джаз у нас – www.jazzfm.bg.

Тази година „Джаз форум Стара Загора“, с директор Венцислав Благоев, среща почитателите на джаза със значими артисти от България, САЩ, Австрия, Франция, Италия, Испания и Армения. Мотото на фестивала за 2019 г. е „Осем стъпки към безкрая на джаза“. След три дни с встъпителните образователни програми „Джаз за деца“ в парк „Пети октомври“ днес започват основните концерти, които се провеждат на Античния форум „Августа Траяна“ в центъра на Стара Загора. Входът за всички събития е свободен.

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама