Според специалисти рядкото „гукане” и усмивки на бебето могат да са симптоми на аутизъм

Ранните признаци на разстройството на социално развитие бяха обсъдени по време на „Форум бременност и детско здраве“

Реклама

По-рядкото „гукане” и липсата на социални усмивки могат да са симптоми на разстройство от аутистичен спектър. Това коментираха лекари по време на десетото юбилейно издание на „Форум бременност и детско здраве“, който се проведе на 20 и 21 април, в НДК.

Детският психиатър д-р Анка Бистриан разясни няколко симптоми, в зависимост от възрастта на детето, при които родителите да потърсят консултация със специалист. Пред присъстващите тя изброи няколко фактори, в зависимост от възрастта на детето, които могат да са симптоми.

Ако дете между една и две години не имитира звуци и действия, или не следи с поглед различни обекти, то семейството трябва да потърси помощ от детски психолог. 

Друг тревожен симптом е, когато 2-годишно дете не реагира на името си, не изпълнява прости команди или прави нехарактерни движения с ръце.

Тази година Форум бременност и детско здраве, който се организира от здравния сайт Puls.bg, отдели специално внимание на темите за общуването с детето и неговото развитие. Над 1000 бъдещи и настоящи родители посетиха юбилейното десето издание на най-голямото специализирано събитие за майчино и детско здраве.

Първият ден на юбилейното десето издание на Форума беше посветено на „Медицината на бременността“. Акушер-гинекологът д-р Кристина Чачева разясни кои ехографски изследвания са днешният златен стандарт при проследяването на бременността. Прегледите за фетална морфология са в основата на съвременното проследяване за здравето на бъдещето дете, обясни д-р Чачева. Проф. д-р Алексей Савов от Национална генетична лаборатория даде ценна информация за биохимичния скрининг и новите пренатални тестове и отчете, че нараства броят на бременните, които правят тези изследвания.

Имунологът проф. д-р Анастасия Михайлова разясни процедурата около даряване на кръв от пъпна връв и обясни на присъстващите, че има над 80 заболявания, които могат да се лекуват с дареното вещество. „Материалът се съхранява в обществени банки и се използва за трансплантация”, поясни още проф. Михайлова.

 Вторият ден на Форума беше посветен на грижите за детето. Педиатърът д-р Елена Ценкова коментира една от най-актуалните теми в момента – ваксинацията. Тя отбеляза, че с помощта на ваксините децата могат да предпазят от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания.

Акушерката Елена Василена даде насоки на бъдещите майки за кърменето на бебето. На въпросите, свързани със съвременното захранване на детето, отговори даде доц. д-р Лалка Рангелова в лекцията си. „Захранването трябва да започне не по-рано от  4 навършени месеца, но и не по-късно от 6-я месец. Едни от признаците, че може да се премине към този етап, са скъсените интервали между отделните кърмения. И това, че детето може да движи вдигната си глава”.

В рамките на „Форум бременност и детско здраве“ бяха отличени и победителите в класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“, в която гласуваха над 4200 пациенти. В категория „Акушер-гинеколог“ най-много гласове получи д-р Иван Сигридов. Призът за акушерка за поредна година отиде при Надежда Стаменова

В категория неонатолог/педиатър призът отива при  д-р Мария Нещерова, неонатолог от Пловдив.  Лечебното заведение, спечелило най-много гласове в класацията е пловдивската специализираната АГ болница „Селена“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама