.

Росен Цветков: Хората имат право да знаят истината

“Зарядното, слушалките за телефона (нужни са за директните включвания по телевизията), документи и пари”, това си повтаря да не забрави топрепортерът на bTV Росен Цветков, когато призори, още сънен, потегля на път за поредното си разследване. Жертвата да стане по тъмна доба е най-малката. Пред в-к „Труд” Росен споделя, че е готов на много неща в името на истината: да се инфилтрира със скрита камера в престъпна групировка, да се изправи директно срещу човека, който се опитва да скрие злоупотреба или да рови с часове в документацията, за да разобличи престъпниците.

“За мен е предизвикателство да търся дълбочината във всяка история, да се опитвам да стигна до дъното й, до истината. И колкото по-трудно е, толкова повече се мотивирам, защото хората имат право да знаят тази истина.” Така вижда той и новото мото на bTV Новините “Силата да бъдеш информиран”. “Силата” свързвам и с нюзрума на bTV, убедил съм се, че това е най-силният новинарски екип в България.”

Един от обектите на разследванията му е Митьо Очите. “Интересен ми е като събеседник още от първия опит за интервю с него. И в двете ни срещи очи в очи – едната в съда, другата – в болничната му стая, се стремях да гледам на него непредубедено и най-вече с усилие да намеря истината. Истината за стрелбата в Слънчев бряг, за това дали е наркострашилището на морето или “консултант на охранителна фирма”, както казва той.

Неведнъж се е случвало разярени обекти на разследванията на Росен да го нападнат, докато се опитва да им зададе въпрос. “Най-сериозното нападение се случи в “столицата” на телефонните измами – Ветово, през 2014 година. Тогава телефонни измамници и техните близки нападнаха мен и оператора Любен Кацаров, с когото съм заснел едни от най-силните си разследвания за bTV. Абсолютно неочаквано стана. Счупиха камерата ни, а мен ме удариха с метален прът и юмруци. Бях изненадан, защото реакцията дойде от един съвсем простичък въпрос – дали е вярно, че те се занимават с телефонни измами… Внезапната агресия беше техният отговор.”

Една от най-грозните истории, по които е работил, е свързана с псевдоврачки. “Грозно беше това, което открих зад едни богати палати във варненското село Старо Оряхово. Там живее една огромна фамилия, която беше спечелила милиони на гърба на хора в беда. Занимават се с измами с магии. Докато снимах, се сблъсках с наглостта им. Болеше ме за хората, които страдаха заради наивността си. И които вероятно никога няма да получат справедливост в съда и да си върнат загубените пари.”

Обществеността е свикнала да вижда на екрана сериозния журналист Росен Цветков. Той обаче има и други страни. Кои са те и кога му се налага да използва актьорска игра, желязно хладнокръвие и добър сценарий – отговорите на тези и други въпроси можете да намерите тук.