Списание „Мениджър” обяви финалистите в 11-ото издание на конкурса „Мениджър на годината”

bTV е медиен партньор на конкурса

Реклама

Финалната десетка в 11-ото издание на единствения по рода си у нас конкурс за висши мениджърски постижения – „Мениджър на годината” бе обявена днес, 22 октомври.  Организаторът на конкурса – списание „Мениджър” представи тазгодишните 10 финалисти на специално събитие в Софийската опера и балет.

Това са Александър Димитров, А1 България; Георги Атанасов, Фесто Производство; Данчо Данчев, Дженерали Застраховане; Ивайло Славов, Булпрос; Илия Гърков, Дънди Прешъс Металс; Павел Пенчев, Еконт; Петя Димитрова, Пощенска банка; Радослав Николов, САП Лабс България; Светла Лесова, Монделийз България; Улрих Хепе и Фрапорт Туин Стар.

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11. конкурс „Мениджър на годината.”

41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата, след безпристрастна оценка по редица показатели по специално разработената за конкурса методология на консултантската компания Делойт.  Десетте номинации, които влизат в битка за титлата „Мениджър на годината 2018”, са излъчени от всички класирали се на втория етап.

В края на събитието ще бъде обявена и датата на заключителната тържествена церемония, на която ще стане ясно името на победителя в тазгодишното издание на конкурса. Кристалната статуетка ще бъде връчена от президента на Република България Румен Радев.

Тази година списание „Мениджър” учредява и нова награда. С нея ще бъдат отличавани модерни лидери – възрожденци, които помагат за просперитета и развитието на местната общност и страната. 

***

Единадесетият конкурс „Мениджър на годината” в цифри и факти: 

- 65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката кандидастваха за Мениджър на годината 2018. 41 от тях преминаха във втори кръг от който са излъчени 10-те финалисти

- Приходите на управляваните от класиралите се във втори кръг участници са близо 9,48 млрд. Лева /по данни за 2017 година/. Приходите на компаниите, оглавявани от 10-те финалисти в „Мениджър на годината 2018“ надхвърлят 2,6 млрд. лев

- От всички подали документи за участие, най-много са лидерите от ИТ индустрията – 20% са от сектор информационни технологии, дигитализация и бизнес решения. 10% са от сектор банки и застрахователи. Също 10% са и участниците от „Енергетика и ресурси“. По 6% са от „Производство“ и „Транспорт и логистика“.

- Чужденците, кандидаствали за титлата са само шестима през тази година.

- Жените участници са 21%.

- Сред участниците има двама финалисти от миналата година и един от конкурса през 2016 г.

Методологията, гарантираща обективност и безпристрастност.

„Мениджър на годината” се провежда по специално разработена от консултантската компания Делойт методология за конкурса. Кандидатстването и класирането се извършва в три етапа, както следва:

Първи етап – кандидатите подават документи за участие. Критерии за допустимост тук са:

  • Участие в управлението на компанията на тази позиция за последните две години.
  • 50% от времето да прекарва в страната
  • Компанията да има 50 човека служители или 20 млн. лв. приходи.

Втори етап – класиране по данни предоставени от компаниите. Тук се извършва селектиране по следните показатели

  • Финансови критерии
  • Корпоративни управленски политики и практики, въведени в компанията (някои от тях):
    • Организационно развитие
    • Управление на човешкия капитал
    • Развитие на продукти и услуги, иновации
    • Оптимизация на процеси, внедряване на добри управленски практики и стандарти
    • Внедряване на нови технологии, внедряване на ERP, CRM, BI
    • Управление на инфраструктурата, работната среда, здравето и безопасността при работа
    • Устойчиво развитие, принос към обществото/местната общност, екология и енергийна ефективност

На този етап се излъчват и десетте финалисти, които влизат в трета фаза на надпреварата, при която се излъчва и крайният победител.

В трети кръг се оценяват личностни качества по т.нар. 360 градусова оценка, в която се правят специализирани интервюта с всеки от финалистите, техни служители и партньори. Изготвените крайни оценки се валидират от Обществен съвет.

ПОСЛЕДНИ

Реклама