Трудностите учат Виктория Готева на професионализъм

Най-младата водеща в екипа на bTV Новините споделя пред в. „Всичко за семейството“ за предизвикателствата на професията и за личната отговорност към средата, в която живеем

Реклама

От стажант през репортер до водещ на сутрешните и обедни новини на bTV, Виктория Готева постига този успех само за четири години. Вики е и едно от лицата на кампанията "Да изчистим България заедно". Приема го не като служебен ангажимент, а като лична отговорност. "Още докато бях ученичка съм участвала. Тогава младежи, учители и родители чистихме около училищата в Пазарджик, домовете ни, коритото на река Марица. След като започнах работа в bTV, от участник в кампанията се превърнах и в посланик на добрия пример. С многобройни репортажи през последните няколко години показвам и лошото, и доброто, замърсените и после почистените места от ангажирани и граждански активни хора", казва Вики за "Всичко за семейството".

Виктория обяснява, че се е учила на отношение към природата от родителите и учителите си. "Научена съм, че ако няма къде да изхвърлиш, по-добре да прибереш боклука си в чантата.
И не само това. Вкъщи рециклираме. В телевизията също. След емисия изхвърляме листовете си в кошче за хартия. Имаме специални чаши, за да не използваме пластмасови. Събираме и капачки. Все дребни неща, които помагат в опазването на природата. В ежедневието си неведнъж съм упреквала хора, че изхвърлят боклука си на улицата. Не трябва да бъдем безучастни и да се затваряме в собствения си свят. Това важи за отношението ни към света въобще",
категорична е журналистката.

Снимка: Виктория Готева

Родителите й винаги разговаряли с нея като с голям човек. "Казват ми, че още като малка съм заявила, че ще стана журналист. Не промених мнението си през годините. Усилията ми винаги са били насочени в тази посока. От малка пишех за вестници, списания и сайтове… Завърших журналистика и потърсих късмета си в професията", разказва тя. Според нея естественият начин да попаднеш в телевизията е като станеш стажант. Вики споделя, че всяко начало е трудно. В журналистиката трябва да си напълно отдаден. Работно време няма. Няма битка без жертви.

Виктория продължава да работи активно и като репортер. За нея работата "на терен" е несравнима. Но сега отговорността е различна. Освен собствените си материали, трябва да представя и темите на колегите си по начин, който да заслужи доверието на зрителите. Новото студио на bTV ѝ помага много в случая, защото предоставя още по-големи възможности за водещия, който е и активен презентатор, и използва изразните средства на новите технологии.

Снимка: Виктория Готева

Ефирът на живо е едно от най-големите предизвикателства. "В работата ми като репортер в "Тази сутрин" и bTV Новините се е случвало да се появят хора, които трудно могат да бъдат овладени, връзката да прекъсне, събеседниците ми или аз да не се чувстваме добре. Изпитание е да си на едно събитие, да стане нещо извънредно и веднага да тръгнеш към ново. Трудностите са много и различни, но в тези моменти си проличава кой е професионалист. Работата на водещия те изправя пред не по-малко изпитания. Понякога научаваш за събитията, докато си в ефир и реакцията тогава трябва да бъде бърза, адекватна и точна", обяснява Вики.

Целият разговор с чаровната водеща и репортер на bTV Новините можете да прочетете в новия брой на в. „Всичко за семейството“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама