В света на магията с bTV Репортерите тази събота

Петя Дикова представя „бездомните фокуси“ от най-голямата колекция на илюзионното изкуство у нас

Реклама

Тази събота bTV Репортерите ще потопи зрителите в света на магията и ще им разкрие невиждани експонати от реквизита на най-големите български илюзионисти, сред които Мистър Сенко и Орфи.

Ето и някои факти, които може би са малко познати на недотам изкушената от илюзионното изкуство публика. Първият професионален фокус в България е направен преди повече от 100 години. Астор е единственият илюзионист в Европа, награден със „Златният Оскар“, Орфи има Сребърен медал от Световния конгрес на илюзионистите, Мистър Сенко има над 10 000 представления у нас и в чужбина. Въпреки тези постижения, в България няма музей на илюзионното изкуство, каквито има в повечето европейски столици. Има обаче един българин, чиято страст, отдаденост и талант излизат от шапката на фокусника и маската на актьора, за да запазят паметта за илюзионното изкуство.

Най-голямата магическа колекция у нас е собственост на обичания илюзионист и актьор от любимия български сериал „Столичани в повече“ Ненчо Илчев. Това „прекрасно момче с огромна дарба, развита в годините“, както го описва неговият колега и любимец на публиката Любо Нейков, вече повече от 25 години събира най-интересните фокуси на великите български магове, за да не бъдат изгубени за поколенията.

Пред микрофона на Петя Дикова и камерата на Красимир Райчев и Жан Трендафилов застават още Пепа Мити - снаха на легендарния Факира Мити, който има над 12 000 спектакъла и е баща на обичания естраден певец Емил Димитров. Също така – големият Астор, който пази любимата илюзия на Сенко, а и на легендарния Хари Худини – „Метаморфозата“, както и именитите Константин Коланджиев - Корсо и Никола Петров – Корли. Всички те, обединени от обща мечта – „за един голям музей на хубаво място“.

Умира ли илюзионното изкуство у нас? Къде се съхраняват реквизитите на големите български фокусници? И защо София все още е сред малкото европейски столици, в които няма музей на магията? Отговорите, без илюзии – на 23 февруари, от 19.30 часа, във филма „Бездомните фокуси“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама