Валери Генов: Колкото по-спокоен и хладнокръвен е човек, толкова по-добри решения взима

Спортният репортер и водещ на bTV споделя формулата си за успешна кариера пред Dir.bg

Реклама

„Първите си стъпки в спортната журналистика направих в БНТ през есента на 2009 година. Тогава започнах като стажант и ходих по футболни мачове с колеги, за да разбера какъв е процесът на работа - как се провежда интервю, кои са тънкостите в него (къде се застава до камерата, как да извлечеш необходимата информация от събеседника, колко дълго да бъде интервюто). Тези уроци са ми били изключително полезни и до днес влизат в употреба. Първите ми репортерски изяви бяха от футболните стадиони, а като водещ - в сутрешния блок, където работих в продължение на 5 години“, споделя спортният журналист на bTV Валери Генов в платформата на Dir.bg „Идеалният кандидат“.

В началото на кариерата си водещият на спортните емисии на bTV Новините и студията на УЕФА Шампионска лига е мечтал за възможността да направи интервю с някои от идолите си в спорта и футбола, да коментира мачове от най-високо ниво - финал на световно първенство, финал на Шампионската лига.

„Някои от тези мечти се сбъднаха, за което мога да бъда благодарен. Благодарен на хората, които са ми гласували доверие досега, както и на тези, които са ми помагали от самото начало на пътя ми в професията. Със сигурност човек не бива да спира да се развива, да учи и да мечтае. Това е големият стимул. Да имаш цел пред себе си и да се опитваш да я постигнеш. С постоянство, с много работа, с много знания, четене и себераздаване“, казва той.

Валери Генов признава, че ако би могъл да се върне назад, би бил малко по-уверен и не толкова придирчив към грешките на растежа. „Бих погледнал с повече самочувствие към постигнатите резултати. Бих вложил една идея по-малко емоции в недоразумения, грешки или трудности, защото с времето се убедих, че колкото по-спокоен и хладнокръвен е човек, толкова по-добри решения взима“.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България, кои са трудностите при избора и откриването на подходящия стаж, какви съвети би дал журналистът на младите хора в страната – вижте в пълния текст на интервюто тук >>>