Венелин Петков: Цели икономически сектори очакват своите лидери

Директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ в разговор за възможностите за професионално развитие пред младите хора у нас

Реклама

Венелин Петков е директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group от 2014 г. Той е единственият български журналист, носител на една от най-престижните награди в света – „Пийбоди”, за изключителни постижения в областта на електронните медии.

Въпреки знанията и успешния старт в сферата на журналистиката в САЩ, Петков решава да се завърне в България, където да приложи наученото на практика и да спомогне за налагането на нови професионални стандарти при създаването на качествено новинарско съдържание. Така, той става част от семейството на bTV още при създаването на телевизията през 2000г., като започва да работи като репортер и водещ на емисиите новини. По-късно трупа опит и като автор и продуцент на документални филми. След като оглавява дирекция „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group, в телевизията се въвеждат последователно първата в България система за добавена реалност в ефир (2015), мултифункционално студио с първата в Европа извита LED видео стена с резолюция по-голяма от Full HD (2016), реализацията на 360-градусови видео новини във Facebook страницата на bTV Новините (2017). През 2019 г. Венелин Петков е начело и на международния екип от професионалисти, които реализират изграждането на най-мащабния проект в историята на телевизията и уникален за Централна и Източна Европа - новото, високотехнологично 360-градусово студио на bTV.

След постигнатите успехи зад граница, кои бяха Вашите най-важни аргументи за завръщане и реализация в България?

И тогава, и сега в България има шанс да бъде създадено нещо ново, което да доведе до значими промени. Преди 19 години създадохме bTV. По този начин поставихме основите и развихме телевизионния пазар у нас. Създадохме нова школа в телевизионната журналистика, съизмерима с най-високите световни стандарти – школата на bTV. Не случайно се превърнахме в най-надеждния източник на информация в България.

В чужбина можеш евентуално да работиш за информационния лидер, дори да бъдеш на ключова позиция. Но едва ли можеш да го създадеш.  В България и в момента има цели икономически сектори, които очакват своите лидери – компании от хора с талант, с умения и без страх.

В последните две години изградихме ново студио за новини, актуални предавания и спорт. Концепцията му е уникална както за България, така и за цяла Централна и Източна Европа. Заложихме на новаторска идея и я реализирахме, защото искахме у дома да направим най-доброто. 

В родната си страна всеки има много по-голям копнеж да реализира промяна за добро, защото тук е сърцето му, тук са корените му.   

От години развивате активно стажантска програма в нюзрума на bTV. Какви възможности открива тя пред младите хора?

Стажантската ни програма дава възможност на студентите да участват в създаването на истински новинарски емисии и актуални предавания. Това е безценен шанс да придобият практически умения, а също и да усетят дали журналистиката е тяхното призвание. 

Като стажанти в телевизията са започнали едни от най-изявените ни водещи и репортери, сред които Антон Хекимян, Иван Георгиев, Кристина Газиева, Петър Нанев, Мария Савкова, Мария Ванкова и други, което още веднъж доказва успеха на програмата.

Какви качества трябва да притежават съвременните журналисти и професионалистите в медийния сектор като цяло, за да се справят с непрекъснатите промени и дигитализацията на бранша? И как навлизащите решения, ползващи изкуствен интелект, се отразяват на журналистите и другите ТВ специалисти при създаването и презентирането на новини? Цялото интервю с Венелин Петков можете да прочетете тук.

Ако все още не сте се регистрирали за най-мащабното кариерно събитие за българи с опит в чужбина - "Кариерен Кошер" 2019, можете да го направите тук

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама