Време за мъже: Борислав Лазаров

Усмихнатият водещ на прогнозата за времето по bTV споделя пред сп. „BIOGRAPH“ за новото си амплоа, страстта към космоса и големия Холивуд

Реклама

„Преводач от галактически, ловец на падащи звезди, колекционер на киномигове и детектив, следващ бледите следи на мистериите, Боби Лазаров винаги е бил един от любимите ни журналисти. Дълги години той правеше най-интересните и любопитни репортажи по bTV - срещна ни с десетки изобретатели и с уважавани учени от НАСА; разплете исторически тайни и изрови фактите за загадката Царичина; изпрати ни в Холивуд и в дълбокия Космос. Отскоро Боби е в ново амплоа като водещ на прогнозата за времето и, както винаги, е на мястото си. Подготовката му по астрономия и физика, умението му да представя научна информация по атрактивен начин и страхотното му чувство за хумор са слънчев лъч в телевизионния ефир.Такъв е Боби Лазаров през погледа на Цветана Царева от сп. „BIOGRAPH“ – вижте любопитна част от интервюто с него.

Боби, защо след 17 години като репортер в bTV смени посоката и стана водещ на прогнозата за времето?

Ще ти отговоря с един мой любим цитат от анимацията "Кунг Фу панда": "Когато правиш само нещата, които знаеш, никога няма да станеш повече от това, което си в момента". Приех тази работа, за да надскоча себе си.

Но сега понякога ти се налага да ставаш в 3.30 сутринта, за да стигнеш навреме на работа...

Да, сега ставам по времето, по което преди си лягах. Аз съм нощна птица, мога да работя и много след полунощ. Сутрешният ни блок обаче започва в 6.30 ч., което означава, че трябва да съм в bTV поне два часа по-рано, за да прегледам новините и да открия най-интересното по света, свързано с прогнозата. Солидно количество кафе, поглед към сайта на НАСА и съм се разсънил.

Какво те провокира и стресира на новото за теб поприще?

Представянето на прогнозата изисква сериозна концентрация, не само защото си на живо пет-шест пъти на ден. Първо, винаги гледам да дам допълнително любопитно съдържание -интересни факти, видео или снимки от България и света. Особено след емисията новини, в която се представят немалко проблеми, прогнозата за времето идва като отдушник, помага на хората да научат нещо интересно, отпуска ги и ги кара да погледнат малко по-отвисоко на ежедневните неприятности.

Освен за съдържанието, мисля и за много технически неща - за камерите, за осветлението, за картата на България, която за мен е огледална. Когато посоча наляво не бива да забравям, че там е София, а не Варна. Дясната ми ръка е лява, лявата - дясна. Благодарен съм на колегите ми - Стаси и Натали, операторите, гримьорите, хората в апаратната, които ми дават много ценни съвети. Създават ми прекрасното усещане за сплотеност и за истински екип.

Доколко е важно за теб метеоролозите да те харесват? Минчо Празников, който е много критичен към колегите ти, каза, че ти пише шестица...

О, не знаех, много се радвам! Разбира се, че оценката на синоптиците е важна за мен. Използвам създадената от тях основа - изключително точни, сухи данни, и се опитвам да ги представя по разбираем, полезен и атрактивен начин, така че всеки да знае дали утре да си вземе чадър, дали да излезе сред природата и дали да си сложи новите обувки.

Какво ти носи най-голямо удовлетворение в новата ти работа?

Повлияни от интересните факти, които съобщаваме в прогнозата за времето, много зрители търсят допълнителна информация, и това ме прави истински щастлив. След като съобщихме за преминаването на метеорен поток персеиди, един човек ме попита къде е най-добре да отиде със семейството си и да ги наблюдава. Вероятно тези хора са си направили прекрасна вечер, в която са гледали падащи звезди. Човек трябва по-често да си подарява такива неща.

От кого е наследил любопитството си към света Боби? Коя е най-важната му среща в Холивуд? Познава ли тъмната си страна и има ли време за любов и връзка? Отговорите на тези и много други въпроси – четете в новия брой на сп. „BIOGRAPH“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама