За човешкото у българите в нечовешката касапница на Втората световна война – в bTV Репортерите на 3 март

Мария Савкова и Петър Джанаваров разказват за закъсняла със 75 години награда

Реклама

Точно в 19.30 ч. на националния празник - 3 март, bTV Репортерите ще бъде посветено на подвига на един вече пенсиониран учител и връчената му с почти 75 години закъснение награда.

През пролетта на 1944-та година България участва във Втората световна война на страната на Тристранния пакт. Река Дунав се явява вътрешна пътна артерия за силите на Оста и попада под ударите на Антифашистката коалиция с масирани атаки за минирането ѝ по въздух. На първи май румънски влекач пълен с войска попада на речна мина и избухва. Десетки са загиналите и ранените, оцелелите се давят. Единствени свидетели на трагедията са жителите на видинското Ново село, които се спускат с рибарски лодки към потъващия плавателен съд. Историята потъва в забрава, докато не се появява една забравена заповед и закъсняла със 75 години награда. 

Тази неделя репортерът на bTV Мария Савкова и операторът Петър Джанаваров разказват за човешкото у българите в нечовешката касапница на Втората световна война. Гледайте филма „Писалката“ веднага след централната емисия на bTV Новините.

ПОСЛЕДНИ

Реклама