Жени Марчева и Диана Любенова - Стилният тандем на bTV

Реклама

С началото на есенния телевизионен сезон aвторитетният политически журналист Жени Марчева и утвърдената в културните и лайфстайл теми водеща Диана Любенова поеха руля на съботното издание на предаването „Тази събота и неделя. Вече 8 години двете си партнират на екран и с лекота и хармония превръщат 180 минути ефир в богата мозайка от разнообразно съдържание. Отново като тандем, в навечерието на 21-вата годишнина на bTV Новините, двете дами застанаха пред микрофона на Йоана Гъндовска за списание „Жената днес“, за да споделят своята гледна точка по актуални въпроси.

Коя е задължителната съставка, за да може едно предаване да е интересно и атрактивно?

ЖМ: Ако темата наистина е гореща, то задължителната съставка е горещо да търсим истината и само истината. Втората стъпка е да намерим „горещите“ и ексклузивни гости. След това запретваме ръкави и правим най-доброто предаване, на което сме способни.

ДЛ: Без вдъхновение аз не мога да функционирам. С вдъхновение всичко може да бъде интересно, да заразява и провокира емоции. Търся тази съставка в активната подготовка на предаването и когато я намеря, започвам да горя и идеите идват сами. Изкуството във всичките му форми е моето вдъхновение и аз се старая да „заразя“ зрителите по най-добрият възможен начин.

На кого и какво най-вече искате да дадете своите минути ефирно време?

ЖМ: Ако дам това ефирно време на децата ми, бе се получило интересно предаване. Но заради сериозните времена, в които живеем, бих го дала на този, който ще открие лекарство срещу Ковид-19.

ДЛ: Бих дала време на всяка истинска история и всички чудни, пъстри и вдъхновяващи личности, които ще накарат мен и зрителите да мечтаем, да се посмеем, да забавим хода на времето, да се поучим, да открием позабравени ценности от човешкото съществувание, да заразяваме с пример, да провокираме с доброта и мъдрост.

Какво ви се иска да предадете нататък – както професионално, така и в личния си живот?

ЖМ: В професионален план – любопитството, което винаги търси отговор на въпроса „защо“. В личния – пълното посвещаване на хората, които обичам.

ДЛ: Бих искала да предам, че Животът трябва да се ЖИВЕЕ! Да не се страхуваме от грешките – те са уроци. Но да живеем живота си с достойнство, така че един ден, като се обърнем назад, да не се срамуваме пред децата си и да бъдем техният пример за подражание.

Много си говорим напоследък и за уроците покрай пандемията. Кой е урокът, който вие научихте?

ЖМ: Големият урок е, че ако не можем да живеем със самите себе си и ако не сме вълнуващи за самите себе си, няма начин да сме интересни на другите. Щастлива съм, че у голяма част от приятелите ми, локдаунът, отключи не депресия или отчаяние, а творческа енергия – започнаха да пишат книги, да рисуват или станаха мастър-шефове в собствените си кухни. Откриха в себе си интересния човек, който би бил вдъхновение за останалите.

ДЛ: Много са уроците, които пандемията ни даде, но ние така и не се научихме да живеем по правилата и сега плащаме твърде висока цена за това. Не вярвам, че хората станаха по-добри, не вярвам, че станаха по-толерантни. Докато седях у дома под карантина, разбрах колко ми е ценна свободата, колко жизненоважно ми е да докосвам най-близките си хора, колко е важно да целуна дъщеря си и мъжа си за лека нощ. Разбрах колко ми е ценно да прегърна мама и тате, които не съм виждала от година и половина. Като гледам от сцената на театъра публиката с маски, разбрах колко ми е важна тяхната усмивка. Ей такива простички, но много важни неща.

Каква според вас е жената днес?

ЖМ: Забързана, красива, ранима.

ДЛ: Жената днес е всичко - тя е мултифункционална. Нищо не може да й се опре, да я препъне. Тя е супер-жена!

А съществува ли женска солидарност?

ЖМ: Категорично да! И доказателство за това има в отношенията ни с Диана, с която си партнираме в „Тази събота и неделя“ по bTV.

ДЛ: Съществува, разбира се! Аз и Жени Марчева сме пример за това. Вече 8 година работим и общуваме в хармония и единомислие. Разчитаме една на друга, подкрепяме се и си помагаме. Аз я ценя високо като професионалист и уважавам личностните и качества. Всъщност целият ни екип в съботното издание на „Тази събота и неделя“ е женски, начело с продуцента Весела Кисьова и ако нямаше солидарност, разбиране и взаимно уважение, нямаше да успеем.

Цялото интервю на Жени Марчева и Диана Любенова четете в новия брой на списание „Жената днес“.