10 малки промени за по-бързо отслабване

Започнете днес и вижте резултата утре

Реклама

Ограничете храните с високо съдържание на мазнини

Знаем, че си падате поне по няколко от изброените: бисквитки, сладолед, пържени картофи, сладкиши и т.н. Определете кои от храните, които обичате да си похапвате имат високо съдържание на мазнини и всяка седмица елиминирайте по една от тях, докато останат само една или две. Междувременно ги заменете с полезните бейби моркови, броколи, портокали и още плодове и зеленчуци.

Увеличете натоварването с 5 минути

Последни изследвания показват, че хората, които увеличават дневните тренировки само с няколко минути, отслабват по-бързо. Така че, ако обичате да ходите пеша, правите упражнения у дома или във фитнеса, просто добавете 5 минутки повече към заниманията.

Добавете упражнения у дома към програмата си

Основните упражнения за тялото като клекове и лицеви упори са също толкова ефективни като посещението на фитнес и използването на професионални уреди. Затова не ги пренебрегвайте. Ето и една идея за мини серии у дома: направете по 10 повторения на лицеви опори, коремни преси и клекове. Увеличавайте броя на повторенията, докато почувствате, че мускулите са достатъчно натоварени.


Пропуснете асансьора

Имате избор между това да се качите с асансьора и да се качите по стълбите? Изберете второто. Изкачването на 3 до 5 етажа на ден може да ви зарадва с достатъчно изгаряне на калории. Освен това проучване направено в университета в Харвард показва, че мъже, които изкачват повече от 70 стълбища на седмица намаляват смъртността си с 18% по-в сравнение с тези, които изкачват по-малко от 20.

Купете си педометър

Или казано по нашенски – купете си крачкомер. Това ще ви стимулира да ходите повече и да постигате по-добри резултати. Изследвания показали, че тези, които използват джаджите по време на сутрешната разходка правят 2500 стъпки (които се равняват на изгарянето на 100 калории) повече на ден от тези, които разчитат на собствената си съвест.

Гответе си и пропуснете ресторанта

Винаги предпочитайте домашно приготвената храна пред тази от ресторанта. Това ви дава възможност не само да контролирате качеството и размера на порциите, но също и да приготвяте ястието с по-малко захар, сол, мазнини. Така в приготвеното вкъщи пиле може да спестите половината калории, които се очаква да ви сервират навън.

Спазвайте правилото за 1 км

Не сте чували за него? Ако ви се налага да свършите някаква работа и тя се намира на до 1 км разстояние от вас, то обезателно не използвайте колата си, за да стигнете. Ходете пеша. Така не само ще спестите гориво, но и ще изгорите излишни калории.


Яжте плодовете, не ги пийте

Пропуснете прясно изцедения сок от портокал и изяжте цял плод. По този начин не само доставяте на организма повече от полезните вещества и фибрите, но и засищате организма за по-дълго. Когато дъвчим, подаваме сигнал на мозъка, че сме готови за храносмилане – т.е., че сме се нахранили. Когато пием, мозъкът не може да получи толкова бързо сигнал, че сме вече сити.


Пийте обикновено кафе

Знаете ли, че лъскавата чаша капучино, която пиете всяка сутрин, съдържа със 180 калории повече от обикновеното кафе, което пие колегата ви. Дори само малко захар и няколко лъжици мляко могат да покачат калориите на толкова, колкото не искате да разбирате, че съдържа сутрешната ви чаша събуждане. Затова се придържайте към нормалното старо кафе.

Ставайте по-рано

Последни изследвания по темата спане и отслабване показват, че, ако спите повече сутрин, това води до качване на тегло. Направете си експеримент – в продължение на една седмица ставате по-рано от обикновено и само след 7 дни ще забележите разликата.