6 странични ефекта от дъвченето на дъвка

Какво ни причиняват всъщност тези сладки изкушения в пакетче?

Реклама

Да, днес няма да черпим с дъвки, нито утре. И знаете ли защо? Не сме скръндзи, просто току-що научихме няколко факта за дъвченето на дъвка, от които ни се изправиха косите...

Може да засили апетита за нездравословна храна
Факт е, че много хора дъвчат дъвка, за да залъжат глада. Теоретично съвсем вярно е, че това им помага да избегнат нездравословните визити на хладилника. Всъщност обаче, учените стигнали до заключението, че любителите на дъвката похапват по-малко питателни и здравословни храни в сравнение с тези, които не си падат по дъвките. Заради остатъчния вкус след дъвчене, по-малка част от тях биха прибегнали до полезните плодове и зеленчуци (вкусът след дъвчене на дъвка, смесен с тях, обивкновено е горчив), и вместо това биха предпочели чипсове и снаксове.

От здраво по-здраво хранене>>


Може да доведе до нарушения на темпоромандибуларната става
Дъвченето на дъвка може да засегне не само хранителните ни навици. Последни изследвания по темата показват, че сладкото удоволствие може да ни коства предизвикването на дисбаланс на мускулите на челюстта, или т.нар. нарушение на темпоромандибуларната става в челюстта, което може да доведе до болезнено хронично състояние.


Може да доведе до стомашно-чревни проблеми

Когато дъвчим дъвка, мозъкът изпраща сигнали, че храната е на път да влезе в тялото. В този момент то започва да произвежда ензими и киселини, готови да разградят постъпилата храна. Тъй като тя не постъпва в стомаха, а веществата започват да се отделят и действат, това може да причини стомашни неразположения и подуване. Най-лошият вариант, с който може да се сблъскате, е организмът да спре да произвежда достатъчно храносмилателни ензими, когато в наистина в хранопровода и стомаха постъпи храна. Освен това изкуствените подсладители в дъвките причиняват стомашно-чревни проблеми на хора, чувствителни към тях.


Може да доведе до проблеми със зъбите
Независимо дали дъвката е със или без захар, тя може да навреди по много начини на зъбите ни. Ако дъвчета дъвка със захар, това може да доведе по появата на кариеси. Дори и тя да е без захар, отново съществуват рискове – консервантите и ароматизаторите, които често се съдържат в тях, може да доведе до ерозия на зъбите, която се счита за най-опасният враг на здравата и красива усмивка.
Може да доведе до натравяне
Ако имате от онези старите живачни пломби, със сигурност, трябва да се информирате какво може да ви причини дъвченето на дъвка. Научни изследвания доказали, че дъвченето на дъвка стимулира отделянето на живачни изпарения от амалгамените пломби. По време на този процес, живакът се отделя от зъбите, свързва се с кръвта ни и причинява окислителни процеси в тъканите.

 

 

Може да се окаже, че дъвчите овча кожа?!?
Това не страничен ефект, признаваме, но след като разберете какво се слага в дъвките, сигурно ще ги откажете за цял живот. Често производителите добавят восъчното вещество ланолин, което се извлича от овча кожа и помага на дъвката да остане мека. Все още няма научни изследвания, които да доказват, че то не е полезно за здравето ни, но замислете се – части от овча кожа не е най-готиното нещо, което може да сложите в устата си.