Реклама

Простатата е изключително важна за половия живот на мъжете - разрежда семенната течност, храни и предпазва сперматозоидите и осигурява тяхното активиране. Научни изследвания са доказали, че редовната консумацията на определени храни, може да я предпазва от аденом и рак на простата. Това се вкусни хранителни продукти и когато се знае за тяхната полза, най-добре да бъдат включвани в менюто по-често.

За да не се уврежда простатата, е наложително пикочният мехур да е здрав. Билковите чайове от мечо грозде, царевична коса, стръкове полски хвощ, плодове на шипка, ленено семе, мащерка са полезни срещу затруднения при изпразването на мехура.

Храните - източник на биологични вещества за репродуктивното здраве

Гъбите, включително и култивираната печурка, съдържат ерготионин, който отстранява свободните радикали, т.е. притежава мощен антиоксидантен ефект. Азиатските гъби съдържат лентинан, който има имуностимулиращо  действие. Има изследвания, които  доказват, че ерготионин осигурява протекция на клетките от увреждащото действие на токсините.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Тиквените семки притежават уникални ползи за простатата. Богати на фосфор, цинк, каротеноиди, витамин А, Е, С, К и групата В, те запазват нормалния метаболизъм в клетките на жлезата.    

Плодът нар е  изключително богат на елагитанин. Този антиоксидант гарантира здрава простата. Екстракт от нар може да забави бързото делене на мутиралите клетки или да ги разруши. Други изследвания върху елагитанин показват, че той може да попречи на изграждането на новите кръвоносни съдчета, които хранят простатния тумор. 

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Варената царевица, царевичен хляб и качамак също са препоръчителна храна за здрава простатата. 

Доматите имат огромно значение за съпротивителните сили на организма, заради съдържанието на ликопен. Това е каротиноидният пигмент, който придава червения цвят на доматите. Ликопен е мощен антиоксидант, който изгражда устойчивост на простатната тъкан. Домати би било добре да се консумират всеки ден.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Рибите и конкретно сьомгата, заради омега-3 мастните киселини, трябва да се консумират най-малко 1 път седмично.  Проучвания показват намаляване на рисковете от рак на простатата, ако се консумира често риба, дори и при хора с неследствено предразположение за заболяването.