Реклама

Острата миризма на лука силно ни привлича, но след това ни смущава. Затова предпочитайте консумацията му на вечеря. Още повече, установено е, че подобрява съня. Всяка глава кромид лук има богатото съдържание на витамините С, В и А и многообразие от минерали - калций, магнезий, желязо и сяра, която му придава специфичния остър мирис.

Консумацията на свеж лук предпазва от вирусни и бактериални инфекции, предавани по въздушно-капков път, благодарение на фитонцидите. Думата "фитонциди” произлиза от съчетание на две думи "фитон”, което означава растение и думата "цедере”- убива. Растенията ги излъчват за самозащита от вируси, бактерии, гъбички, плесени.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Лукът във всичките му разновидности (кромид, чесън, праз) е сред най-полезните зеленчуци, заради фитонцидите.

Чесънът действа антибактериално и противогъбично в резултат на веществото алицин. При нарушаване целостта на скилидката се активира ензимът алииназа, който превръща немиришещия дотогава алиин в алицин. Консумацията на чесън подобрява кръвообращението и на свой ред води до намаляване на кръвното налягане. Той е мощен антиоксидант, като освобождава клетките от свободните радикали.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Чесънът дори е наричан "естествен антибиотик”. В българска природна медицина за бързо отпушване на носа при хрема се прилагат обелени скилидки чесън, поставени в носа.

Счукан кромид лук, наложен върху притиснат пръст, изтегля отока и облекчава болката.

При косопад се препоръчва втриване на суров чесън в кожата на скалпа в полетата с оредяла коса.

Консумацията на всякакъв вид лук, поради наличието на фосфор и сяра, допринася за изграждането на съединенията, участващи в структурата на космите.

Лукът има неизменно присъствие в българската кухня. Рядко може да се срещне човек, който не обича вкуса на лука, а още по-малко - да се открие изискана рецепта за ястие по френски вкус без лук. От панираните кръгчета лук - отлично мезе за бира; свински шишчета, редувани с парченца чушка, лук и печурка; картофената салата със свежо нарязан лук до друсан кебап и т.н.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Още по темата може да прочетете  в постовете:

Кромидените сълзи са полезни

Лукът - кога "да" и кога "не"