Реклама
“Захарните калории” - калориите,които идват от въглехидратите са единствените калории, които оказват влияние на теглото. Те вдигат кръвната захар и причиняват голямо приток на инсулин, което дава сигнал на тялото да започне да складира мазнини и така се напълнява. В същото време глюкозата и енергията падат и ставате по-гладни.
За да не провокирате този процес най-добре ограничете консумацията на захарни калории до 100 на ден, така че нивата на инсулин да са балансирани. Ето кои храни са изненадващо опасни за вашата диета.
Черен боб
92 захарни калории в ½ купичка
Много хора на диета свързват боба повече с протеини, отколкото с нишестето в него. Нишестето се размесва в захарите и може да попречи на стабилизирането на кръвната захар.
Мюсли
160 калории в ½ купичка
В съдържанието на мюслите често са споменавани някои захарин сиропи като глюкозният и царевичният. Но и без тях мюслите сами по себе си са пълни с въглехидрати.
Оризово мляко
92 калории в една чаша
Дори ако не е подсладено, това мляко е сладко само по себе си. То се прави от ориз, който съдържа много въглехидрати и причинява напълняване, а оризовото мляко всъщност е сладка вода, която се извлича от варен ориз.
Круша
92 захарни калории
Дори естествените захари в плодовете усливат освобождаването на инсулин. Само една круша може да запълни дневната ви нужда от захарни калории.
Изсушен банан
240 захарни калории в ¼ купичка
Специалистите не препоръчват яденето на сушени плодове. В природата водата е основен компонент в тях и помага за регулацията на кръвната захар. Така че, когато плодът няма течност, така отпада способността му да поддържа кръвната захар.
Сладки картофи
92 захарни калории
Те съдържат по-малко захар от обикновените картофи, но все пак съдържат доста. Някои нишестета стават на захар толкова бързо в тялото, че могат да вдигнат кръвната захар повече от обикновената.
Ябълков сок
116 калории в 230 грама
Плодовете са пълни с фруктоза и фибри. Направете ги на сок и ще имате дори повече фруктоза, която покачва инсулина с всяка глътка. Освен това, се губят много от витамините и минералите, които правят плодовете здравословни.