Реклама

Когато към храната умело добавите "букет” от подправки, може да превърнете обикновените продукти в изискани деликатеси. Ако в миналото те са били скъп разкош, в наше време тяхното приложение е ежедневие във всяко домакинство. Добре е да се знаят някои кулинарни правила за хармонично съчетание на ароматните билки: босилек, кервел, розмарин, майоран, мащерка.

Царственият аромат на босилека има неизменно място в сосовете за спагети и пица. На много места се предлаг италианската салата "Капрезе”от домати, моцарела и листчета свеж босилек. Сокът от листата на свеж босилек служи за подмладяване по една лъжичка на ден.

За спагети, зеленчуци и в супи 

1. Босилек, майоран, розмарин

2. Босилек, мащерка, чубрица, кориандър 

3.Босилек,естрагон

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ароматна подправка с лечебни свойства 

Кервел (див керевиз) присъства в широк спектър от съчетания с други подправки. Той е любимата зелена подправка на готвачите. Неслучайно е известен като "магданоз на гастронома”. Билката див керевиз притежава диуретични свойства и понижава високите стойности на кръвното налягане.

За риба

1. Кервел, босилек, дафинов лист

2. Кервел, резене, джоджен

3.Босилек, кориандър, естрагон

За яйца

1. Кервел, босилек, розмарин

2. Кервел, майоран, чубрица

3. Кервел, мащерка, босилек

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Свежото ухание на розмарин увеличава будността и дълготрайната памет. Помага при разсеяност, подобрява концентрацията и математичните умения.

За месо

1.Розмарин, дафинов лист, майоран

2. Розмарин, босилек, чубрица

3. Кервел, мащерка, чубрица, дафинов лист

Снимка:Thinkstock/Getty Images

За пилешко месо

1.Розмарин, естрагон, градински чай

2. Кервел, майоран

Розмарин - стимулант на паметта

Тайният ключ на гастронома за приготвяне на вкусна храна е в загатване на лекото ухание. Не пресищайте храната си с аромати.