Реклама

Вече 10 години I/O архитекти успяват да създават съвременна архитектура на границата между глобално и локално, при това в България.

Едно от най-добрите архитектурни студиа в България ще отбележи годишнината с кураторски проект – изложба и едноименна монография. Студиото е носител на множество награди, сред които шест номинации на Европейската награда за съвременна архитектура Мис ван дер Рое (European Union Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Award).

Изложбата е част от паралелната програма в София на фестивала Sofia Architecture Week 2013, чиято основна програма за пръв път ще се проведе в Пловдив. Откриването й е на 25 ноември 19:00 часа в Галерия Райко Алексиев, СБХ, ул. "Г.С.Раковски" 125. Изложбата ще може да се види от понеделник до петъ, от 25 ноември до 7 декември (11:00 до 19:00 часа), и е с вход свободен.

Ретроспективната изложба “Във и извън контекста” ще представи техни проекти от периода и ще обобщи усилията им да комуникират със заобикалящата ни действителност внимателно и без излишества.

Вяра Желязкова и Георги Кътов започват преди 10 години с реконструкцията на хотел в Банско (Вила Рока, завършен през 2004 г.), продължават с една от най-философските еднофамилни къщи в новата българска архитектура (т.нар. Каменна къща) и успяват да не правят компромиси и до днес.

Един от най-емблематичните примери за архитектурата на I/O архитекти е и жилищния блок в ж.к. Люлин. В резултат на тяхната работа, те си извоюват задължително място във всички изложби, международни публикации и селекции, илюстриращи добрата част на архитектурата от нашето време.

С концепция, изведена изцяло в техния премерено лаконичен стил, I/O архитекти ще представят експозицията “Във и извън контекста” . От 25 ноември до 7 декември най-добрата зала за представяне на съвременно изкуство в София - Галерия Райко Алексиев ще бъде изпълнена с архитектура. Откриването ще бъде съпроводено и с представяне на монография за I/O.

Информация за I/O архитекти:

Вяра Желязкова и Георги Кътов, стартират своята обща работа точно преди 10 години – през 2003-та година. Вяра работи в новосъздадения им офис в София, докато Георги все още живее в Япония, завършвайки своята специализация там по същото време . През годините те получават множество награди и номинации, сред които се открояват 6-те номинации на Европейската награда за съвременна архитектура Мис ван дер Рое (European Union Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Award).

Те са и сред малкото родни студия, участвали в единствения до сега официален Български павилион на Венецианското биенале на архитектурата през 2008 г. Благодарение на своите постижения, през последните години I/O архитекти биват широко разпознаваеми в международното архитектурно пространство като представители на българската професионална сцена, които създават стойностна архитектура, съпоствавима с добрите световни практики.

През 2010 г. Георги Кътов е поканен за куратор на Sofia Architecture Week ФОРУМ, През същата година, заедно с Вяра Желязкова те курират и изложбата: „20 години българска частна архитектура“. Георги Кътов е сред инициаторите на конкурса за Метростанция 20 и е част от международното жури на архитектурното състезание. Той е и един от основателите на Група Град.