Реклама

Легендарният английски графити артист Banksy е прехвърлил своето творчество зад Океана. Артистът, чието име остава загадка и до днес, се е развихрил по улиците на Ню Йорк в типичния си забавно - провокативен стил.

От години Banksy сипе ирония по един много оригинален и самобитен начин, който остави свой отпечатък не само върху графити изкуството, но и върху културата на западната цивилизация като цяло. Всичко това от един артист в сянка, който е въоръжен срещу Абсурда единствено с вдъхновението си.
 

Призрак от Бристъл

За Banksy се знае твърде малко, но със сигурност е известно, че той е роден и израсъл в английския град Бристъл. Според писателят и графичен дизайнер Тристан Манко и книгата му "Home Sweet Home", Banksy е роден в Бристол през 1974г. Като хлапе той е увлечен от голямата графити-вълна в града от края на 80-те. Самият Banksy твърди, че е бил вдъхновен да започне да действа от 3D - графити артист, който по-късно е сред основателите на групата Massive Attack. В това няма нищо учудващо, защото по това време бристълската сцена е известна с  тясното сътрудничество между графити артисти и музиканти.

Вижте графитите и другите събития на ONFest 2013!

В произведенията на Banksy обаче има и други влияния като елементи и заемки от френските артисти Blek le Rat и Jef Aerosol, както и членове на английската пънк банда Crass, които организират голямата акция по изрисуване на лондонското метро в края на 70-те и началото на 80-те.
  

 

Banksy в действие

Графитите на Banksy са изпълнени с много лепкава, черна сатира и действат на множество нива. От една страна той прави авторски материали, а от друга много често обича да използва много популярни поп арт (Анди Уорхол) и класически (Леонардо да Винчи) елементи и образи, чийто контекст променя и вмъква в тях собственото си послание. Бунтът е неприкрит, намеците са минимални, поезията в графитите му е колкото в пънк текст.

И в пънк традицията, разбира се, че английският кралски двор е един от най-любимите “жертви” на уличната му ирония. На един от графитите на Banksy символът на британското имперско могъщество - кралица Виктория е изобразена като лесбийка.

 

Чарли Менсън стопира. Снимка: en.wikipedia.org

През 2004г. той принтира и пусна банкноти от по 10 английски лири. По принцип, на всяка една от тях човек може да види лицето на английската кралица. Във версията на Banksy обаче, то е заменено с това на покойната принцеса Даяна, а текстът на банкнотата "Bank of England" беше сменен с "Banksy of England". През същата година някой разхвърля във въздуха “валутата” на Banksy по време на карнавала в Нотинг Хил и някои хората действително са се опитали да си купят нещо с нея от местните магазини.

Известни графити артисти се включиха в ONFest `13. Вижте какво каза директорът на феста Мартин Кадинов

Днес всяка една от тези хартийки се продава по 200 лири в eBay. Лимитирана версия от 50 плаката с по десет ненарязани банкноти на всеки от тях бяха пуснати през 2007г., по случай годишнина от смъртта на Даяна. Един от тях беше продаден на търг в Лондон за 24 хил. лири. Съзнателно или не, експериментът на графити артистът доказа, че образът на принцеса Даяна все още струва много скъпо.
  

 

Ето само още няколко от арт-провокациите на Banksy

- През 2005 г той рисува пещерен човек, който е излязъл на лов, бутайки количка за пазаруване. През същата година той рисува девет графита на стената на Западния бряг на река Йордан, която разделя евреите от палестинците. Един от тях изобразява рисунка на стълба, която се изкачва нагоре по продължението на стената. На друг има деца, които копаят дупка през стената.

- През 2006г. той рисува гол мъж, застанал на прозореца, на една стена. Графитът най-нагло се извисява от място, което е видимо от целия център на Бристъл. Това разпалва голям обществен дебат и кметството на града решава да остави жителите да преценят дали искат той да остане или не. След интернет-дискусия, 97% от участниците подкрепят рисунката и тя остава. За съжаление, тя по-късно е замазана със синя боя. От неизвестен извършител, разбира се.

снимка: en.wikipedia.org

- През 2006г. Banksy разнася 500 копия от дебютния албум на Парис Хилтън в 48 музикални магазина във Великобритания. Прави го не защото е фен на Парис, а защото сам е направил нова обложка на албума, а музиката е ремиксирана от Danger Mouse. Имената на парчетата са сменени с такива като “Защо съм известна?”, “Какво съм направила?” и “Защо въобще ме има?”. Копия от интерпретацията на Banksy са били закупени, преди магазините да ги изтеглят от продажба, а днес някои от тях струват по 750 лири в eBay. Той е и човекът, направил обложката на албума на Blur “Think Tank” от 2003г.
 

 

 

Партизанска война по стените

Пънк корените на Banksy си личат повече от ясно в творчеството му. Много от неговите графити имат социално или политическо послание, което е много силно на визуално и реже като нож на концептуално ниво. Самият Banksy определя графитите като форма на “отмъщение” от страна на бедните. Или като една своеобразна партизанска война, чиято цел е да покаже на хората колко лесно можеш да осмееш несправедливостта и потисниците на тяхна територия.

Ерол от Уикеда имаше какво да каже за 15-годишнината на групата

За него графитите са начин да провокира и да се подиграе с властта, и да демонстрира, че въпреки силата си, властта не е достатъчно ефективна и може да бъде заблудена.

снимка: blacksunreview.wordpress

В неговите произведения има преплетени много анти-военни, анти-капиталистически, анти-авторитарни, анти-фашистки послания, а работите му често критикуват алчността, бедността, лицемерието, абсурда, в който всички живеем. По принцип, той разкрива идеите си чрез изображения, но в някои случаи ги допълва и с думи. В един коментар в книга, той съобщава личния си списък от хора, които, според него, трябва да бъдат разстреляни. В типичния си ироничен стил Banksy нарежда в списъка си: “фашистките бандити, религиозните фундаменталисти и хората, които съставят списъци кой трябва да бъде разстрелян.”
 

 

 

Кой е той???

Има множество слухове и хипотези кой всъщност е Banksy. Често се говори, че истинското му име е Робърт Банкс или Робин Кънингам.През 2004г. предполагаема негова снимка от Ямайка се появи в публичното пространство. През 2007г. на сайта на BBC се появиха други предполагаеми снимки, направени от случаен минувач в Лондон. По това време властите са решили да третират графитите на Banksy като вандализъм и да ги премахнат, затова агентът на графитъра нито потвърждава, нито отрича.

За Snoop Dogg бяха рисувани графити в София

Според тези снимки, Banksy е Робин Кънингам, роден на 28 юли 1973г. в Бристъл. В това има логика, защото има много препокривания между образите. Именно когато Banksy се премества от Бристъл в Лондон, същото прави и Робин Кънингам. В квартала, в който Кънингам се нанася, скоро по стените изгряват някои от най-добрите работи на Banksy. По това време Кънингам живее с Джейми Ийстман, който работи за звукозаписна компания, която ползва илюстрации от произведения на Banksy.

снимка: crackade.blogspot

Един от малкото хора, които са интервюирали Banksy лице в лице е Саймън Хатънстоун от The Guardian, който го описва като кръстоска между известният английски актьор и музикант Джими Найл и рапъра Майк Скинър от The Streets. Журналистът си го спомня като 28-годишен мъж, който се е появил на интервюто по джинси и тениска. Имал е сребърен зъб, сребърен ланец и сребърна обеца. В това интервю Banksy твърдял,че родителите му си мислели, че работи като художник и декоратор. Дали това е истинският Banksy или е било просто част от целия маскарад и мистерия, които съпровождат образа му, никой не знае. Самият той коментира ситуацията със самоличността му доста свойски: “Не мога да коментирам кой може да е Banksy, но всеки, за когото може да се каже, че “рисува добре”, не ми изглежда като Banksy”.

 

 

 

Малко Banksy факти

- Първият филм на Banksy “Exit Through the Gift Shop” е описан като “първият унищожителен стрийт арт филм в света ”. Филмът дебютира през 2010г. на фестивала за независимо кино Sundance Film Festival, а през януари следващата година беше номиниран за Оскар в категорията за документално кино.

Още графити в София


- След като Кристина Агилера купува рисунка с графита на Banksy за кралица Виктория за 25 хил.лири, неговото творчество става много популярно. Оттогава започва т.нар ефект "Banksy" - негови произведения и копия от тях се продават на търгове на огромни цени

снимка: en.wikipedia.org

- На 18 февруари 2013г. BBC News съобщи, че мюралът на Banksy, на който малко дете (с неприкрити намеци за робство) шие британския флаг, е бил преместен от оригиналното си място в северен Лондон и скоро се появява на търг в Маями. Според мнозина британци това е  кражба. Въпреки че организаторите на търга отрекоха това, те оттеглиха произведението от търга. През май същият мюръл се появи на търг в Ковънт Гардън.

Легендарният пънк клуб CBGB`s вече го няма, но мисията му е жива

- “Не можем да направим нищо, за да променим света, докато капитализмът не се разпадне. Дотогава всички можем да отидем на шопинг за утешение” Banksy