Реклама

Обичаите са винаги интересни, защото често са толкова необичайни и специфични за районите си, че чак ти идва да започнеш да ги спазваш.

 

Разходете се с нас около света и вижте как го правят местните на някои иначе съвсем обичайни държави.

В Йевле, Швеция, местните строят гигантска коза, която почти всяка година (и неофициално) се изгаря. Тури му пепел, както се казва.



Жителите на Оахака (Мексико) си правят състезания за най… “хубава” скулптура от репички. Участват местните фермери и изглежда…голям купон. Дали?


В Естония местните задължително ходят на сауна на Бъдни вечер - за спокойствие и коледен дух. Хо, хо, ох?


Крампус e другар на Дядо Коледа и първа класа демон. По празниците обикаля около градовете и селата в Австрия, за да наказва непослушните деца. Дисциплина, я?


Децата във Франция оставят обувките си до камината в очакване на Pere Noel да ги напълни с малки играчки и сладки.


На Бъдни вечер в Норвегия обичаят повелява всички да си скрият метлите, защото дълго време този празник се свързва с вещици и тъмни сили.


В Украйна крият паяжини из елхите си и който ги намери, го очаква добър късмет.


В Барселона нещата са малко крайни и интересни - децата се “грижат” за дървени пънчета, които после бият, докато им пеят песен, с която ги умоляват да... изакат подаръците им. Да, изакат.


Ето и текста на една от традиционните песнички на децата:
“Акай, пън,
акай нуга,
лешници и домашно сирене,
ако не акаш хубаво,
ще те ударя с пръчка,
акай пън.”

Ъ, кой казваше, че чалгата е дъното?

Жителите на Гренландия по традиция хапват Kiviak - традиционно ястие, което представлява над 400 големи гагарки (птици), натъпкани в тялото на тюлен така, както ние пълним пуйки. За най-добри резултати тази “гозба” се оставя за 7 месеца, през което време пилетата ферментират. Да, студено им е на хората.

Жените в Чехия хвърлят обувки над главите си, за да разберат дали през следващата година ще се оженят или не. Ако обувката падне на дясната си страна и сочи към вратата, готово, чака те пръстен и жених.

Денят на Свети Николай се чества в Бавария с неколцина мъже без предразсъдъци, които се маскират като сламени чудовища. Те тичат около къщите и дрънкат със звънци, за да гонят лошите духове или още една вариация на нашите кукери.

В Португалия оставят празни столове на масата, когато празнуват Коледа. Защо? За да почетат тези, които вече не са сред живите, а са имали място в семейството. Малко стресиращо, но какво пък - традиции.

Коледарите в Латвия се обличат като животни и получават храна и питета срещу своите песни.


Дядо Коледа в Норвегия е Sinterklaas и неговият слуга, чието име може да се преведе като “Черен Петър”, излизат по улиците на 6 декември, за да раздадат подаръците на децата. Хипотетично - ако децата не са били послушни, Черния Петър ще ги отвлече и ще ги заведе в дома на дядо Коледа, който е в… Испания?

В Япония KFC е подозрително популярен по празниците.

В Италия няма дядо Коледа, обаче за сметка на това има La Befana - вещица, която дава подаръците на децата. Тя очевидно е била жива, когато Иисус се е родил, но е била твърде заета, за да посети малкото дете.



В Испания си имат Caganer - селянин, който клечи, за да… ака (отново, да, явно е важно за традициите, освен за приятно и леко усещане в стомаха). Може и да не ви се вярва, ама е важен...